PECULIAR RESOLUCIÓ JUDICIAL

Una irregularitat de la Guàrdia Civil en la pesada de la droga salva de la presó un narco

A l'acusat se li van confiscar 17,6 quilos de marihuana i només ha pogut ser condemnat pels 125 grams portats a analitzar

El jutge assenyala en la sentència que el mesurament per part de la Guàrdia Civil no va ser "oficial" i es va fer sense les garanties necessàries

Una irregularitat de la Guàrdia Civil en la pesada de la droga salva de la presó un narco

EFE

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un greu error. Un jutge de Figueres ha imposat una pena mínima a un home que portava 17,6 quilos de marihuana en un cotxe perquè la pesada de la substància efectuada per la Guàrdia Civil no va ser «oficial», es va fer sense les suficients garanties i, per tant, no és vàlida. La sentència apunta que s’hauria d’haver fet en un laboratori. El magistrat només ha pogut condemnar a un any de presó D. R., per a qui el fiscal reclamava quatre anys per tràfic de drogues, en atenció als 125,2 grams que es van portar a analitzar a l’Institut Nacional de Toxicologia. És a dir, l’acusat no ingressarà a la presó.

Cap a les 7.15 hores del 4 de maig del 2015, D. R., de nacionalitat albanesa, conduïa un vehicle per l’AP-7 en sentit França. Abans d’arribar a la frontera, una patrulla de la Guàrdia Civil que feia un control aleatori antidroga li va cridar l’alto. L’acusat va ometre l’ordre i va accelerar bruscament.

Uns metres més enllà, va deixar el cotxe enmig de l’autopista, sense posar-li el fre de mà. Al trobar-se el turisme en una zona amb pendent, va col·lisionar amb un vehicle policial i li va causar danys. L’acusat va ser interceptat, posteriorment, per agents de la policia local de la Jonquera, que eren a prop de la zona. Dins del cotxe que conduïa l’acusat es va trobar una «substància vegetal» que va resultar ser marihuana. N’hi havia més de 17,6 quilos, però només 125,2 grams es van portar a analitzar.

L’advocat de l’acusat, Daniel Salvador, del despatx Vosseler, va ser hàbil i es va adonar que alguna cosa fallava en l’atestat. Al judici va argumentar que l’única pesada de la droga no era vàlida, ja que es va fer en dependències de la Guàrdia Civil i sense les garanties legals necessàries. El jutge ha admès aquest argument. 

La sentència és contundent: «Es considera que l’acusat portava al seu vehicle la quantitat de 17,6 quilos, pes brut, d’una substància que va resultar ser Cannabis sativa». No obstant, afegeix que «aquesta quantitat va venir determinada per la pesada no oficial realitzada per la Guàrdia Civil a les seves dependències», però precisa que els 125 grams pels quals ha sigut condemnat no poden considerar-se una quantitat per a autoconsum. 

Notícies relacionades

El jutge destaca una sentència d’una audiència provincial que assenyala que «l’única pesada vàlida és la que es produeix al laboratori, ja que és només en aquest lloc on es calibra amb autèntica precisió tant el pes brut com el net». I afegeix que en el cas de l’acusat, la «pesada no oficial elaborada per la Guàrdia Civil» no pot ser considerada «com a prova de càrrec vàlida» per «no haver sigut obtinguda respectant totes les garanties legals que emparen l’acusat».

A l’encausat també se l’absol del delicte de resistència als agents, ja que cap va concretar en què va consistir. Només un guàrdia civil va dir que D. R. es movia. També se l’exculpa dels danys al cotxe policial, al no haver-hi intenció de produir-los. «Fuig de la manera més precipitada que li és possible, sense parar-se a pensar si tanca el vehicle, si el deixa ben estacionat o, com és el cas, si li posa el fre de mà», incideix el jutge. H