Amancio Ortega dona més de 300 milions a la sanitat pública per lluitar contra el càncer

La inversió permetrà adquirir més de 290 mamògrafs i equips de radioteràpia

1
Es llegeix en minuts

La Fundació Amancio Ortega donarà uns 320 milions d'euros a totes les comunitats autònomes perquè puguin adquirir nous equips de diagnòstic i tractament del càncer per als seus hospitals públics.

En concret, segons ha informat aquesta entitat, la inversió anirà destinada a comprar més de 290 mamògrafs i equips de radioteràpia d'última generació.

La fundació ja ha arribat a principis d'acord amb els departaments de salut de totes les comunitats autònomes per estendre el programa de suport a l'oncologia espanyola iniciat el 2015 a Galícia, que, posteriorment, va ampliar el maig de l'any passat a Andalusia.

De fet, dins de la inversió global anunciada per la fundació s'hi inclouen els 17 milions donats fa dos anys a la comunitat gallega per comprar 16 mamògrafs digitals i 12 acceleradors lineals nous, i els 40 milions que té previst destinar a Andalusia, amb què s'adquiriran 25 nous equips de radioteràpia.

Cada any es diagnostiquen a Espanya més de 200.000 nous casos de càncer, dels quals almenys un 60% necessiten tractament per radioteràpia en algun moment de la seva evolució.

I per això, segons assenyala la Fundació Amancio Ortega, la incorporació d'equipaments d'última generació, com la mamografia digital amb tomosíntesi o els acceleradors lineals avançats, és clau a l'hora de "realitzar diagnòstics més precisos i proporcionar als pacients tractaments més eficaços, menys agressius i de menys durada".

HAN IDENTIFICAT LES NECESSITATS DE CADA COMUNITAT AUTÒNOMA

La fundació ha treballat amb els professionals de cada servei autonòmic per identificar les necessitats en aquest àmbit i veure quants equips era necessari renovar o adquirir, ja que hi ha regions que no disposen d'aquest equipament o el tenen des de fa molts anys.

De fet, un informe presentat fa un any per la Societat Espanyola d'Oncologia Radioteràpica (SEOR) alertava que el sistema nacional de salut (SNS) necessitava 70 equips per complir amb els estàndards mínims recomanats a nivell europeu. I dels existents, un de cada tres es consideren "obsolets" al tenir més de 10 anys d'antiguitat, segons la SEOR.

Notícies relacionades

Després de l'anunci d'aquest dimecres, el següent pas serà formalitzar la donació mitjançant protocols específics amb els diferents governs autonòmics per donar pas als procediments administratius públics necessaris per a l'adquisició dels equips.

A més, segons han explicat fonts consultades per Europa Press, la inversió no només anirà destinada a la compra dels equips sinó al manteniment i la formació necessària per utilitzar-los.