El 40% dels espanyols se senten més cansats amb l'augment d'hores de llum

Els metges recomanen mantenir una dieta saludable i fer exercici per combatre l'astènia primaveral

 

 

1
Es llegeix en minuts

El 40% dels espanyols se senten més cansats amb l'augment de les hores de llum propi de la primavera, un trastorn conegut com a astènia primaveral, que també s'acompanya de falta de gana, atenció i concentració, i dificultat per a agafar el son.

Aquestes són algunes de les dades que dona l'enquesta realitzada per la Societat Espanyola de Dietètica i Ciències de l'Alimentació (Sedca) a 1.800 persones per tenir més informació sobre la influència d'aquest trastorn adaptatiu que es pateix al passar de l'hivern a la primavera, caracteritzat per un cansament psíquic i físic.

Per combatre'l, la Sedca aconsella mantenir una alimentació rica i variada i practicar exercici de forma regular, encara que l'enquesta revela que el 7% de la població pren, de manera addicional, preparats farmacèutics de gelea reial per tenir més energia i menys cansament perquè aquesta substància que produeixen les abelles és rica en vitamines, minerals i aminoàcids.

CANVI D'HORA

L'astènia primaveral acostuma a durar unes dues o tres setmanes i, en alguns casos, resulta molesta, per això moltes persones, segons el doctor Juan Carlos Ocaña, de la Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (Semergen), consulten els facultatius per aquesta qüestió. Segons aquest especialista, les alteracions "es deuen a una alteració dels ritmes circadiaris per un augment de les hores solars i al canvi horari que coincideix amb l'arribada de la nova estació".

Més de la meitat dels ciutadans s'aixequen cansats quan s'allarguen els dies, i a gairebé la meitat li costa agafar el son quan augmenten les hores de llum.

"Els ritmes circadiaris que regulen el son i la vigília s'alteren, ja que si a l'hivern comencem a desconnectar quan es comença a fer fosc a les vuit del vespre, a partir d'ara s'endarrereix aquesta desconnexió una o dues hores i es perden hores de son fins que el nostre organisme s'adapti", ha explicat aquest expert.

Notícies relacionades

Aquests símptomes són lleus i passatgers, encara que poden afectar la vida quotidiana al produir una inadaptació laboral i personal. Si no es millora -precisa- "pot conduir a trastorns d'ansietat i del son, irritabilitat o fins i tot accidents a causa de la falta d'atenció i concentració".

Per evitar aquestes situacions es recomana una alimentació rica i variada, cuidar les hores de son, mantenir una constància en la pràctica d'exercici físic de 30 minuts diaris, disfrutar del bon temps i prendre el sol.