Acomiadat després de demanar dies lliures per donar-li part del seu fetge a la seva filla

El pare denuncia que li van dir: "Així es podrà dedicar millor a la seva filla"

L'Associació Espanyola d'Ajuda a Nens amb malalties hepàtiques es mobilitza per aconseguir una modificació legal laboral

1
Es llegeix en minuts

L'Associació Espanyola d'Ajuda als Nens amb Malalties Hepàtiques i trasplantats ha denunciat per via de change.org que cada vegada són més les persones acomiadades al sol·licitar la baixa per ajudar un familiar malalt. Tal com s'ha exposat en una petició dirigida al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat en l'Ocupació i Seguretat Social, que ja ha arribat a les 300.000 firmes.

"Soc donant viu d'òrgans. La vida de la meva filla depenia del fet que jo li donés part del fetge. Així que vaig demanar uns dies de baixa i uns altres de vacances per poder desplaçar-me a Madrid i sotmetre'm a l'operació. A una setmana de la intervenció, em van cridar al despatx del director de Recursos Humans i em van acomiadar. El que més em va doldre van ser les seves paraules: 'Així es podrà dedicar millor a cuidar la seva filla”, explica un pare afectat.

UNA OPERACIÓ VOLUNTÀRIA

Però aquest no és un cas aïllat, tal com assenyala en la petició, molts familiars de malalts s'han trobat en la mateixa situació que ell. Segons explica, “un percentatge molt alt dels pares que hem donat un òrgan hem tingut problemes laborals i en la majoria dels casos hem perdut el nostre lloc de treball”.

Això és perquè algunes empreses consideren que els familiars del malalt que se sotmeten a una operació o proves, ho fan sense estar-hi obligats. "Quan vaig portar els justificants de les proves a la feina em van indicar que eren proves voluntàries i que jo no estava malalt i que no podien acceptar la justificació, que la solució era demanar una excedència, (...) Es considera que, com que nosaltres no estem malalts, és una operació voluntària. És clar que és voluntària... Voluntàriament volem salvar la vida dels nostres fills. I per això se'ns castiga".

MÉS DONACIONS, MÉS VIDA

Notícies relacionades

La petició té com a objectiu aconseguir una modificació legal laboral que impedeixi que un donant d'òrgans cobri menys o sigui acomiadat de la feina per no estar protegit per una baixa laboral. I demanen que els donants “siguin equiparats a una embarassada, situació a qual també s'accedeix voluntàriament”.  

“L'empresa no hauria de pagar les assegurances socials en el temps de baixa ni la persona que substitueix el donant", explica l'associació, i afegeix: "Així, aconseguirem més donacions, més vida".