Canvi d'hora: cinc consells per adaptar-te ràpid a l'horari d'estiu

Recomanacions d'especialistes per portar millor el canvi d'hora d'aquest diumenge

zentauroepp9702762 barcelona  14 01 2009   barcelona     reloj de la reial acad180309121223

zentauroepp9702762 barcelona 14 01 2009 barcelona reloj de la reial acad180309121223 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts

Aquesta informació es va publicar el dia 25/03/2017. El contingut fa referència a aquesta data.

Aquest diumenge es produeix el canvi d'hora per adaptar els rellotges a l'horari d'estiu que regeix a tots els països de la Unió Europea. El 26 de març a la matinada, quan siguin les dues, les agulles s'avançaran fins a les tres. És a dir, diumenge es 'perd' una hora de son i, a partir d'aquest dia, es farà de dia i de nit més tard. Aquest horari es mantindrà fins a l'últim diumenge d'octubre. L'ajust horari busca acomodar la jornada laboral a les hores de llum disponibles, encara que no a tothom se li posen bé aquests canvis. A algunes persones els efectes físics i psíquics de l'avançament horari es perceben fins a 10 dies després

A continuació, algunes recomanacions per ajudar l'organisme a adaptar-se al canvi horari.

¿QUAN EM LLEVO DIUMENGE?

El primer consell és aixecar-se abans diumenge, és a dir, no despertar-te una hora més tard del normal pel nou horari, segons ha explicat el director mèdic del Grupo NC Salud, Carlos Fernández, a l'agència Europa Press. El metge assenyala que establint "uns hàbits horaris d'alimentació -com veurem més endavant- i descans aconseguirem equilibrar la rutina de l'organisme davant alteracions externes". "Hem d'acostar-nos, a més, en un estat de relaxació mental que ens permeti descansar adequadament", ha afegit.

¿A QUINA HORA SOPO?

El mateix metge recomana mantenir l'horari dels sopars. Així, educarem "el nostre sistema digestiu, que aprendrà a demanar nutrients de forma equitativa i coordinada", ha explicat Fernández. 

¿PODEN AJUDAR-ME ALGUNS ALIMENTS?

Hi ha aliments que poden ajudar a l'adaptació horària. Menjar llegums, fruita seca, civada i productes rics en vitamina C, com per exemple taronges o maduixes, ajuda l'organisme a adaptar-se al canvi d'hora que tindrà lloc aquest diumenge. Fernández també subratlla la importància d'ingerir a la tarda fruita rica en magnesi (plàtans, nous o avellanes) perquè actua de relaxant muscular i prepara el cos per al moment d'anar a dormir. Per preparar el cos per descansar "ens poden ajudar les infusions o els suplements alimentaris naturals", ha explicat.

¿QUÈ FAIG SI TREBALLO DE NIT?

El responsable de la Unitat del Son de l'Hospital Quirónsalud Madrid i del Complejo Hospitalario Ruber Juan Bravo, Juan Pareja, ha afegit dins el col·lectiu més afectat pels canvis horaris els treballadors per torns. "En aquests casos, el treballador que va a la feina de nit s'ha d'exposar a la màxima quantitat de llum possible quan estigui en la seva jornada laboral nocturna per simular la llum del dia i, quan surti de la feina, ha d'utilitzar ulleres de sol denses per simular la nit i preparar el seu domicili ben fosc", ha aconsellat l'expert en declaracions a Europa Press.

Notícies relacionades

Precisament, sobre la importància de saber dosificar la llum s'ha referit també el neuròleg especialista en trastorns del son de l'Instituto de Neurociencias Avanzadas de Madrid (Ineamad) de l'Hospital Nuestra Señora del Rosario, Francisco Valenzuela, que ha assegurat que, en la població general, exposar-se a la llum durant les hores del dia i mirar d'evitar la il·luminació brillant quan hi hagi foscor al carrer també pot ajudar a avançar o endarrerir el cicle del son.

¿EM PUC PREPARAR AMB ANTELACIÓ?

L'especialista català en medicina del son Eduard Estivill assenyala que "s'ha de fer un ajust progressiu, d'aproximadament 15 minuts al dia, durant els quatre dies previs al canvi horari perquè aquest sigui imperceptible. De tota manera, no cal obsessionar-se amb els lleus trastorns que es poden produir durant els primers dies, per això el canvi gradual és la millor alternativa", ha explicat el doctor Estivill, en unes declaracions recollides per Europa Press.