REPARACIÓ HISTÒRICA

Alemanya indemnitza els homosexuals perseguits entre el 1949 i el 1994

El Govern anul·larà els judicis i compensarà les més de 64.000 víctimes de les lleis amb 3.000 euros

La mesura arriba 23 anys després que es derogués l'article que criminalitzava els gais

fcosculluela34265657 people display a huge rainbow flag for the victims of the sh170322134524

fcosculluela34265657 people display a huge rainbow flag for the victims of the sh170322134524 / HANNIBAL HANSCHKE

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Val més tard que mai. Amb aquesta idea de fons, i gairebé un any després que es presentés la proposta, el Govern alemany va aprovar ahir un projecte de llei per anul·lar les condemnes que van perseguir i van castigar més de 64.000 dones i homes per la seva condició d’homosexuals entre el 1949 i el 1994. Amb aquesta mesura, l’Executiu pretén revocar errors del passat continguts en l’article 175 del Codi Penal i rescabalar els «crims comesos per l’Estat», segons va denunciar el ministre de Justícia, Heiko Maas.

A més de la rehabilitació dels homosexuals afectats, el text també inclou una indemnització econòmica de fins a 3.000 euros per a les víctimes d’unes lleis que, en molts casos, els van condemnar a presó per la seva orientació sexual. Així, es compensarà amb 1.500 euros addicionals per cada any que els afectats van passar reclosos en cel·les. En altres casos, l’estigma social que pesava sobre els culpats els va portar al suïcidi. «Sota la perspectiva d’avui, aquells judicis van ser una injustícia flagrant, van ferir profundament la dignitat humana dels condemnats. No serem mai completament capaços d’eliminar això, però volem rehabilitar les víctimes», va afegir Maas.

Després de mesos de negociacions, la nova llei exclou de la compensació tots els casos que, segons la legislació actual, segueixen sent crims, com és el cas dels condemnats per mantenir relacions sexuals amb menors. S’espera que el projecte de llei sigui aprovat amb facilitat al Bundestag, el Parlament alemany, gràcies a la majoria folgada del Govern i a la postura favorable que mostren els partits de l’oposició.

L’article 175, que perseguia els homosexuals, va ser aprovat el 1872. Llavors, la sexualitat que s’allunyava de l’ortodòxia era il·legal, però els clubs en què es donava ales a la lliure expressió sexual eren tolerats. Amb l’arribada al poder dels nazis, el 1933, l’homosexualitat va passar a ser considerada un crim, una condició que no es va revocar fins al 1969. Després de l’ensorrament del nacionalsocialisme, la repressió es va mantenir a diferents nivells fins al 1994, quan es va derogar la llei. Dels 64.000 casos recollits, uns 50.000 van ser sentenciats fins al 1969.

PENES ANUL·LADES EL 2002

Notícies relacionades

Amb aquesta mesura, l’executiu alemany intenta compensar la persecució soferta pels homosexuals alemanys en la història recent del país. El 2002, el Govern –una coalició entre socialdemòcrates i verds– va eliminar totes les condemnes contra el col·lectiu LGBT durant l’època nazi. Les víctimes de la postguerra van quedar desemparades i han hagut d’esperar 23 anys per veure una llei que compensi el seu patiment.

Alemanya és vista com a referent en l’acceptació de la lliure sexualitat –tot i que encara no ha legalitzat el matrimoni gai ni l’adopció per part de parelles gais– i un 95% de la seva població creu que s’ha de protegir la comunitat LGBT. El tardà gest del Govern apunta ara en aquesta direcció.