L'autòpsia descarta que els veïns linxessin el lladre de Nou Barris

Els autors de l'atracament fatídic tenien antecedents penals i són sospitosos d'assaltar un altre forn del districte de Barcelona

Treballadores de la mateixa companyia afirmen que l'empleada atacada ja havia patit quatre robatoris i es queixen d'estar "soles"

Imatges gravades per testimonis presencials en què s’observen les maniobres de reanimació practicades a l’home.  / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

L'autòpsia practicada al cadàver del lladre que va morir després de ser reduït per veïns de Barcelona no ha sigut concloent, segons fonts policials. Al seu cos no ha aparegut cap senyal de violència que justifiqui per què va morir. D'aquesta manera, l'informe forense, a priori, recolza la declaració de testimonis oculars interrogats pels Mossos d'Esquadra. També la versió dels ciutadans que, per impedir l'atracament al forn de Nou Barris, es van tirar a sobre de l'home per retenir-lo. Aquest va deixar de respirar, possiblement, asfixiat per la pressió dels seus cossos. 

El desafortunat atracador és un home de 47 anys i de nacionalitat espanyola. Divendres a les 20.30 hores va intentar robar al negoci de Macxi Pan ubicat al passatge del Doctor Pi i Molist. Va actuar en col·laboració amb un còmplice. En realitat va ser aquest segon el que -armat amb un ganivet- va entrar al forn per buidar la caixa registradora.

ANTECEDENTS PENALS 

La Unitat d'Investigació de Nou Barris, que s'ha fet càrrec d'aquest cas, sospita que aquesta parella de lladres hauria comès un altre robatori anterior. Durant aquesta mateixa setmana, dos homes d'estatures semblants, que utilitzant un 'modus operandi' idèntic -un atracador amb ganivet i un col·laborador sobre una moto en marxa al costat de la porta per marxar corrents amb el botí-, van atacar un altre forn del mateix districte. Els policies creuen que es tracta dels mateixos autors. Tots dos, a més, compten amb antecedents penals. El mort havia complert condemna en un centre penitenciari en el passat.  

"ESTEM SOLES"

"El problema és que estem soles", avisen algunes treballadores d'aquesta cadena de forns. A la majoria de botigues, i aquesta companyia en té "més de cent", les empleades són "sempre dones" que acostumen a treballar "en solitari". A més, "no hi ha càmeres de videovigilància", subratllen. 

Els clients dels forns són dels pocs que encara paguen gairebé sempre en efectiu. Una característica que provoca que al final del dia la caixa registradora acumuli una quantitat de diners modesta però cobejable.

"L'HAN ATRACAT QUATRE VEGADES"

Tant treballadores de Macxi Pan com veïns del carrer Pi i Molist expliquen que a la Luisa, la dona que va patir l'atracament aquest divendres, l'han atracat "quatre vegades" des de l'estiu. Massa ensurts que l'havien deixat "cada vegada més espantada", aclareixen.

Per tranquil·litzar-la, el seu marit intentava anar a la botiga cada dia quan s'aproximava l'hora de tancar, la mateixa que escullen els lladres per atracar. Divendres, tot i que encara faltava una hora perquè la Luisa abaixés la persiana metàl·lica -tanca a les 21.30 hores-, el seu marit ja l'esperava al carrer. I va acudir en la seva ajuda quan es va adonar que un home armat amb un ganivet la tornava a atracar.

Notícies relacionades

Amb ajuda d'altres veïns, va desarmar el lladre i el va contenir fins que van arribar els Mossos. El desenllaç fatal va passar gairebé simultàniament, quan un segon grup de ciutadans va anar pel còmplice, que esperava sobre la moto per començar la fugida. 

Segons l'article 142 del Codi Penal: "El que per imprudència greu causés la mort d'un altre, serà castigat, com a reu d'homicidi imprudent, amb la pena de presó d'un a quatre anys". Fonts judicials consultades per aquest diari, aclareixen, no obstant, que si l'autòpsia demostra que no hi va haver cap linxament i cap testimoni parla "de pallissa" -les dues circumstàncies es donen en aquest cas- el més probable també és que aquest cas, que podria haver sigut el d'un acte veïnal heroic però és el d'una tragèdia, s'acabi arxivant. 

Temes:

Robatoris