MALGRAT LA FAM QUE EXISTEIX

Mengem un 10% més dels aliments que necessitem

Un altre 10% es llença o es deixa que es faci malbé

icoy16293598 alimentos161011194402

icoy16293598 alimentos161011194402 / CARLOS MONTANES

1
Es llegeix en minuts

Gairebé el 20% dels aliments que es posen a disposició dels consumidors es perden per la sobrealimentació o el malbaratament, suggereix un estudi de la Universitat d'Edimburg. Estadísticament, i a pesar de la fam que afecta una part de la població, la humanitat consumeix al voltant del 10% més d'aliments dels que necessita, mentre que gairebé el 9% és llençat o es deixa que es faci malbé.

Els esforços per reduir els milers de milions de tones perdudes podrien millorar la seguretat alimentària mundial, assegurar que tothom tingui accés a una dieta nutritiva i segura, i ajudar a prevenir danys al medi ambient.

Científics de la Universitat d'Edimburg van examinar 10 etapes clau del sistema alimentari mundial -incloent-hi el consum d'aliments i el cultiu i la collita de cultius- per quantificar l'abast de les pèrdues.

Utilitzant les dades recollides principalment per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació, l'equip va trobar que es perd més aliment del sistema del que es pensava anteriorment.

Gairebé la meitat dels cultius -o 2.100 milions de tones- es perden pel consum excessiu, els residus de consum i la ineficiència en els processos de producció, diuen els investigadors.

La producció ramadera és el procés menys eficient, amb pèrdues del 78% o 840 milions de tones, segons l'equip. Aproximadament 1.080 milions de tones de collites s'utilitzen per produir 240 milions de tones de productes comestibles d'origen animal, com la carn, la llet i els ous.

PÈRDUES DE LES COLLITES

Aquesta etapa per si mateixa representa el 40% de totes les pèrdues de collites, segons els investigadors. L'augment de la demanda d'alguns aliments, en particular la carn i els productes lactis, disminuiria l'eficiència del sistema alimentari i podria dificultar l'alimentació sostenible de la població al món, diuen els investigadors.

El compliment d'aquesta demanda podria causar dany ambiental a augmentar les emissions de gasos d'efecte hivernacle, esgotar el subministrament d'aigua i causar la pèrdua de biodiversitat.

Notícies relacionades

Animar la gent a menjar menys productes animals, reduir les deixalles i no excedir les seves necessitats nutricionals podria ajudar a revertir aquestes tendències, diu l'equip.

L'estudi es publica a la revista 'Agricultural Systems'. Es va portar a terme en col·laboració amb el Col·legi Rural d'Escòcia, la Universitat de York, l'Institut de Tecnologia de Karlsruhe i el Centre per a la Investigació del Temps i el Clima d'Austràlia.