Arriben els assistents digitals per a casa

Dispositius amb intel·ligència artificial permeten resoldre qüestions de la llar i compres amb comandaments de veu

Amazon lidera el mercat en què competeix també Google i per al qual es preparen Facebook i Apple

zentauroepp36773458 a lynx robot with amazon alexa integration is on display at 170213181628

zentauroepp36773458 a lynx robot with amazon alexa integration is on display at 170213181628 / RICK WILKING

3
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

La intel·ligència artificial i la internet de les coses juntes acaben d’aportar la primera generació d’assistents digitals per a les llars que permetran automatitzar un munt de funcions a casa. Més enllà de controlar persianes, portes, temperatura i llums com fa la domòtica actual, els nous dispositius resolen reserves de restaurants, elegeixen el vi, recorden l’agenda del dia, resolen com s’ha de netejar alguna cosa o fins i tot aprenen de l’usuari per adaptar els electrodomèstics de la casa als seus amos. Tot plegat, i aquest és el canvi, connectant-se a internet i utilitzant big data, és a dir, aprenen del que els han demanat milions d’usuaris, com fins ara han fet els mòbils.

Amazon, Google Apple competeixen en el nou mercat per al qual ja han aconseguit sumar molts fabricants d’electrònica com LG, Samsung, HTC, Lenovo, Whirpool… que integraran els assistents en diferents productes com rentadores, neveres, equips de so, aspiradores o fins i tot petits robots androides. L’última fira d’electrònica nord-americana, el CES, celebrada a Las Vegas el gener passat, va donar bona mostra que no sembla una tendència efímera i que la robotització de les llars seguirà la de les fàbriques i els cotxes.

El programa Alexa

Fa un any, Amazon va llançar Alexa, un assistent virtual que des d’aquest gener compta amb 8.000 funcions. Com que Amazon no té mòbil (el que va llançar al mercat, Fire, no va tenir cap èxit i ja no el fabriquen), la companyia va optar per convertir el seu programa Alexa en el software d’uns altaveus sense fil, Echo, que a més a més de captar ordres, reprodueixen la música del mòbil o es connecten a internet per processar comandes a la botiga virtual. L’èxit d’un dispositiu que costa poc més de 150 euros ha fet que n’hagin venut més d’11 milions d’unitats a tot el món, segons càlculs de la consultora Morgan Stanley.

L’usuari tant pot demanar una cançó o que abaixin el volum, informació sobre un recorregut o un taxi, o comprar uns bolquers o dues caixes de llet que apareixeran per la porta amb el següent repartiment del gran supermercat online. I l’ordre sempre és semblant: «Alexa, obre (l’aplicació que sigui) i fes (el que desitgi l’usuari)». Segons informàtics que han tingut accés al codi font, l’assistent no entén tota la conversa sinó que es queda únicament amb les paraules que té previstes i les processa com a ordres, cosa que ha provocat situacions tan curioses com que dos assistents puguin parlar-se entre ells dient el mateix tota l’estona o que un envaeixi les ordres de l’altre.

Però la idea és anar molt més lluny. La multinacional del comerç electrònic ha firmat acords amb fabricants d’electrodomèstics (LG, HTC, Whirpool) que l’integraran en els seus productes i faran que l’usuari ordeni que la nevera processi les comandes de menjar o la rentadora les de suavitzant. A més a més, les màquines regularan els programes i les funcions del forn o encendran els aparells a distància.

Google competeix amb ells en el mateix mercat amb el seu Google Assistant, una ampliació domèstica de l’assistent de veu que porten els mòbils Android, i que també s’encarna en un altaveu domèstic i sense fil barat que, de moment, només admet 75 ordres, però respon a coses com triar un vi per a un plat o si un àpat és segur per al gos.

Notícies relacionades

La multinacional del buscador també ha firmat els seus acords amb fabricants d’electrodomèstics i de software, com IFFT, un programa que automatitza funcions al mòbil o a l’ordinador. Philips, Sony, Toshiba, Bang&Olufsen o Grundig també fabriquen dispositius compatibles.

Cap d’aquests dispositius es ven encara a Espanya i el software únicament està disponible en anglès. No és el cas de Nest, fruit d’una de les startups que més curiositat desperten a Silicon Valley perquè fins al juny passat va ser darrere de Tony Fadell, el dissenyador de l’iPod, que s’acaba d’estrenar en castellà. La companyia, comprada per Google l’any 2014, té una línia de dispositius connectats a un termòstat intel·ligent (el seu producte estrella) que controla la casa a través de la veu i amb l’ajuda d’un munt de sensors més les dades que generen. 

Samsung prepara el seu

La gran incògnita és Facebook, que va presentar un assistent virtual anomenat Jarvis, que de moment està provant Mark Zuckerberg a casa seva amb la veu de l’actor Morgan Freeman com a interfície. La xarxa social aplica la seva recerca en reconeixement de veu i llenguatge natural a millorar la xarxa social.