ESTUDI DE L'IMIM

Les víctimes de violència infantil pateixen el doble de risc de suïcidi abans dels 26 anys

Investigadors de l'Hospital del Mar de Barcelona proposen que siguin prioritàries en els programes de prevenció

2
Es llegeix en minuts

Les víctimes de violència durant la infància tenen el doble de risc d'intents de suïcidi abans dels 26 anys, segons un estudi de l'Hospital del Mar de Barcelona, que proposa que els joves que han patit abusos en la infància siguin prioritaris en els programes de prevenció de suïcidis.

Investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM)acaben de publicar els resultats d'un estudi que ha determinat que totes les formes d'exposició a la violència en edats joves estan associades amb un risc més alt de futurs intents de suïcidi i, en particular, amb el suïcidi entre els 12 i els 26 anys.

Per tipus de violència, l'abús sexual infantil i l'assetjament escolar són els principals contribuents a aquests intents de suïcidi.

Segons el coordinador del Grup d'Investigació en Serveis Sanitaris de l'IMIM, cap de grup Ciberesp i director de l'estudi, Jordi Alonso, "les víctimes de qualsevol tipus de violència interpersonal en la infància o adolescència tenen dues vegades més risc d'intents de suïcidi quan són joves o adults joves, i aquest risc gairebé es quadruplica quan l'abús ha sigut sexual".

"Però l'associació és molt més alta per als que moren per suïcidi, que augmenta fins a 10 vegades respecte als que no han sigut víctimes", ha afegit Alonso.

PROBLEMES EMOCIONALS I DE COMPORTAMENT

Segons aquest especialista, "la infància i l'adolescència són períodes crítics del desenvolupament, associats a una sensibilitat més gran, i l'exposició a la violència en aquestes edats s'associa amb múltiples problemes emocionals i de comportament, entre ells una vulnerabilitat més gran als comportament suïcides i, fins i tot, a la mort per suïcidi".

Segons Alonso, és la primera vegada que un estudi proporciona una estimació del risc de suïcidi que suposa l'exposició a qualsevol tipus de violència durant la infància, a partir d'una anàlisi sistemàtica de tots els estudis elaborats sobre el tema a tot el món.

Els nens i els joves són els grups amb més risc de ser víctimes de violència, ja sigui física, abús sexual, abús emocional, negligència, assetjament escolar ('bullying'), violència de parella o violència a la comunitat.

UN PROBLEMA DE SALUT PÚBLICA

El suïcidi és la segona causa de mort en els joves, i constitueix un problema de salut pública.

Segons l'estudi, durant els últims 45 anys les taxes de suïcidi a tot el món han augmentat en un 60%, i els joves són el grup de més risc en un terç dels països, tant desenvolupats com en vies de desenvolupament.

"L'exposició a la violència durant la infància no té només conseqüències a curt termini, durant l'etapa jove, sinó que també té conseqüències a llarg termini", ha afegit l'investigador de l'IMIM i participant també en l'estudi Pere Castellví.

Notícies relacionades

"Les víctimes de violència interpersonal, ja sigui sexual o no sexual, són les que tenen més probabilitats de presentar trastorns mentals, consum de drogues, futurs intents de suïcidi, infeccions de transmissió sexual i comportaments sexuals de risc", segons Castellví.

Per Alonso, "l'eliminació completa de l'exposició a la violència interpersonal durant la infància lamentablement és poc probable, però els nens i els joves que l'han patit han de ser considerats objectius potencials per als programes de prevenció de suïcidis".