La policia de les flames

L'equip del subinspector Godall és l'encarregat de buscar pistes entre les restes d'un incendi amb indicis de criminalitat

Aquests investigadors dels Mossos descobreixen si les flames han sigut provocades

GRA072 PREMIA DE MAR (BARCELONA), 18/09/2016.- Una persona ha fallecido hoy y otras 15 han resultado heridas, dos de ellas de carácter grave, en una explosión originada por causas que se desconocen en un piso de un edificio situado en el centro de Premià de Mar (Barcelona) que ha sido completamente evacuado por los bomberos. La explosión se ha originado a primeras horas de esta mañana en el segundo piso del edificio número 194 de la Gran Vía de Lluis Companys de Premià de Mar.Un total de 16 dotaciones de los Bomberos, ocho ambulancias y un helicóptero medicalizado están en el lugar del siniestro, acordonado por la policía local y los mossos d’esquadra.La explosión, cuyas causas se están investigando, se ha producido en el segundo piso del edificio, que tiene siete plantas, con tres pisos por planta.EFE/Alberto Estévez

GRA072 PREMIA DE MAR (BARCELONA), 18/09/2016.- Una persona ha fallecido hoy y otras 15 han resultado heridas, dos de ellas de carácter grave, en una explosión originada por causas que se desconocen en un piso de un edificio situado en el centro de Premià de Mar (Barcelona) que ha sido completamente evacuado por los bomberos. La explosión se ha originado a primeras horas de esta mañana en el segundo piso del edificio número 194 de la Gran Vía de Lluis Companys de Premià de Mar.Un total de 16 dotaciones de los Bomberos, ocho ambulancias y un helicóptero medicalizado están en el lugar del siniestro, acordonado por la policía local y los mossos d’esquadra.La explosión, cuyas causas se están investigando, se ha producido en el segundo piso del edificio, que tiene siete plantas, con tres pisos por planta.EFE/Alberto Estévez / Alberto Estévez (EFE)

2
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

A la pel·lícula 'Llamaradas' (1991) Donald 'Sombra' Rimgale investiga les causes que han provocat incendis en què han mort membres de l’equip d’un aspirant a l’alcaldia de Chicago que ha reduït el pressupost dels bombers de la ciutat. El personatge, interpretat per l’actor Robert De Niro, treballa sota una pressió enorme perquè ha d’aclarir com més aviat millor si els focs han sigut provocats i, per tant, si es tracta d’assassinats. «Han sigut ratolins amb mistos», respon impertèrrit per treure’s de sobre els que l’assetgen amb preguntes impacients.

El subinspector Antoni Godall, a càrrec de la Unitat Central d’Investigació Ocular dels Mossos d’Esquadra, no ha vist Llamaradas –incomprensiblement–. Però respon amb el mateix aplom que Sombra Rimgale quan se li pregunta si nota la pressió d’asseguradores, familiars o poders polítics mentre el seu equip, format per 13 agents, redacta un veredicte sobre l’etiologia d’un foc que comportarà conseqüències notables, tant econòmiques, com penals. Així va passar no fa tant a Premià de Mar, quan una aparent explosió accidental en què va morir un matrimoni va passar a ser un crim masclista perquè van descobrir que havia sigut provocada. «No vam notar cap pressió llavors, ens vam limitar a fer la nostra feina», assegura.

L’aparença del caos 

D’entrada, un edifici que ha sigut pastura de les flames fa la impressió de ser l’escenari «del caos». Per als ulls més entrenats, no obstant, és tot al contrari, i de seguida entrega les primeres pistes. Una explosió, per exemple, «projecta molts objectes cap enfora». Al localitzar-los i invertir la trajectòria que han seguit aquests objectes, es dedueix el focus des del qual han sigut expulsats.

El fum també és un aliat de Godall. L’acumulació de sutge es concentra on les flames cremen  més intensament. Un altre indicador interessant apareix a l’observar com s’han fos les coses. Es desfan de mica en mica i «les parts que han quedat exposades a més calor poden estar més afectades». 

La suma d’aquests senyals deixa un rastre que condueix al punt en  què va aparèixer el foc. Ells investiguen només els casos en què hi ha indicis de criminalitat. Dels 89 que van analitzar el 2016, el 35% havien sigut provocats. Sovint és una estufa, un televisor o una nevera. En l’explosió de Premià, es van fixar en una canonada de gas que havia sigut arrencada de la caldera. A l’observar la peça, es van adonar que es tractava d’«una manipulació evident». Algú va voler omplir aquella casa de gas i que tot saltés pels aires.

Notícies relacionades

La informació que aporta el cadàver –quan n’hi ha– pot ajudar a resoldre l’enigma. «Si es tracta d’un fumador i apareix una burilla a sobre d’un matalàs que ha cremat, per exemple, hi ha una causa probable a la vista», il·lustra el subinspector. A vegades els veïns deixen caure que la víctima tenia «síndrome de Diògenes» o la família assegura que havia rebut «amenaces», enumera. A Premià de Mar, els Mossos comptaven amb diversos testimonis que van denunciar que la dona que va morir tenia por del seu marit. 

La informació suplementària pot donar pistes, però no s’inclou en l’informe. Godall només recull les evidències científiques i es limita a certificar si el foc ha sigut provocat o no. Com a Sombra Rimgale només li interessa descobrir on neix el foc, i no és mai per culpa de ratolins amb mistos.