Llum verda de la Generalitat per reformar el bo social d'energia

La iniciativa en què han participat entitats solidàries i ajuntaments preveu descomptes de fins al 100%

La proposta contempla que les empreses assumeixin almenys el 50% de l'import total del rebut

img 5640

img 5640

2
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

La Generalitat ha donat aquest dimarts llum verda a la reforma del bo social de gas i llum per a casos de pobresa energètica. La iniciativa és el resultat de les reunions d'un grup de treball constituït a finals de l'any passat i en el qual han participat diferents entitats socials i ajuntaments. Els descomptes oscil·laran entre el 25% i el 100% -actualment és el 25% del rebut- en funció de la renda, dels membres de la família i de la zona climàtica on està ubicada la vivenda. Aquesta reducció afectarà el total del rebut, excepte l'IVA, i preveu que aquest impost serà el superreduït, que és del 4%. 

La Taula del Tercer Sector, que agrupa més de 3.000 entitats socials, valora la proposta perquè “s'ajusta a la realitat social del país”. La iniciativa catalana es remetrà al Govern perquè modifiqui el seu bo social i n'estableixi un altre sobre la bombona de butà. La proposta preveu que almenys un 50% de l'import total del rebut ha de ser assumit per les empreses subministradores, “de manera íntegra i no repercutible”, una recomanació de l'Aliança Contra Pobresa Energètica (APE). Aquesta entitat, no obstant, anava més enllà i elevava al 100% el cost que haurien d'assumir les companyies, segons Maria Campuzano, portaveu d'aquest col·lectiu. Campuzano proposa, a més, que la cobertura del bo social arribi també "a les famílies en situació d'ocupació". 

NOUS PERFILS DE FAMÍLIES

El bo recomanat per les entitats socials catalanes presenta com a novetats, a més dels nous perfils de persones i famílies, les entitats socials titulars dels subministraments de vivendes destinades a la inclusió social de persones vulnerables i a projecte de vivenda social.

Notícies relacionades

La Taula del Tercer Sector considera que la reforma d'aquest bo s'ha d'adequar als perfils més vulnerables, comptar amb les entitats socials per assessorar els beneficiaris i facilitar la tramitació i "l'excés de burocràcia per acollir-se a les ajudes". 

L'actual bo social beneficia 2,42 milions de llars i s'hi poden acollir els usuaris que compleixin els requisits següents: una potència contractada inferior a 3 quilowatts en la seva vivenda habitual, pensionistes de més de 60 anys i una prestació mínima per jubilació, incapacitat permanent o viudetat, família nombrosa o formar part d'una llar amb totes les persones a l'atur. No obstant, en la pràctica les restriccions per obtenir aquesta ajuda provoquen que només un 20% dels usuaris l'aconsegueixin per la seva complexa tramitació i per la falta d'informació.