Espanya passa del paquet neutre

El paquet de cigarrets sense marca serà obligatori a la Gran Bretanya a partir del maig, mentre que al Canadà, Holanda, Irlanda i Hongria s'ha obert el debat

icoy33834752 barcelona  barcelon s  11 05 2016   sociedad   nue160513212017

icoy33834752 barcelona barcelon s 11 05 2016 sociedad nue160513212017 / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
MANUEL VILASERÓ / MADRID

Si França s’està convertint en punta de llança en la lluita contra el tabaquisme, Espanya s’ha limitat en els últims anys a complir el que estableixen les directives europees sense fer nous passos endavant després del gran salt que va significar el veto de fumar en establiments públics i a les oficines. 

A més de França, l’etiquetatge neutre, en què s’elimina el logo i tan sols hi figura el nom de la marca en tipografia estàndard, ja s’està implantat també a la Gran Bretanya i a partir del pròxim 21 de maig serà obligatori.

Altres països, com el Canadà, Holanda, Irlanda i Hongria, han iniciat també els tràmits per aprovar el que les tabaqueres han denominat el paquet antimarca. Austràlia va ser el país pioner, a l’implantar-la el novembre del 2011. A pesar de figurar entre les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a la reducció del consum, no està a l’agenda del Govern espanyol però tampoc a la de l’oposició.

Cap partit de les quatre grans formacions polítiques que van concórrer a les darreres eleccions generals  portava aquesta actuació al seu programa ni ha plantejat cap iniciativa en aquest sentit des que es va iniciar la legislatura.

A favor i en contra

A favor i en contraTant l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) com el Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme sí que donen suport a l’etiquetatge neutre, però fins ara no han obtingut cap ressò.

El lobby del tabac va aconseguir frenar l’intent d’incloure-ho a la directiva europea que va entrar en vigor l’any passat i que va acabar limitant-se a incrementar fins al 65% l’espai destinat a les imatges impactants.

Notícies relacionades

La Mesa del Tabac, que agrupa agricultors, transformadors, fabricants i distribuïdors, considera que després de l’aplicació recent d’aquesta directiva no és el moment de prendre noves mesures en un sector que ja té «fortes restriccions».

Els seus portaveus sostenen que l’experiència d’Austràlia demostra que la mesura no ha sigut efectiva i tan sols ha servit per augmentar la venda del tabac de contraban. El Govern australià sosté, contràriament, que els efectes ja s’han notat amb una lleu disminució del consum i encara es notaran més a llarg termini.