EL DOBLE CRIM

El caçador homicida acabava de renovar el certificat psicotècnic per a l'ús d'armes

Samuel Rodríguez havia començat a tramitar aquest gener la llicència per a l'escopeta amb què va matar els dos agents rurals

El document que l'avala va ser expedit per un centre homologat per la Generalitat

Tres caçadors, al vedat d’Aspa.

Tres caçadors, al vedat d’Aspa.

3
Es llegeix en minuts

El caçador que va matar a dos agents rurals dissabte passat en Aspa (Segrià) havia iniciat pocs dies abans del doble crim el procés per renovar la llicència d'armes, en un tràmit en el que va aportar el preceptiu certificat médico psicotècnic que le qualificava com apte, segons han informat fonts pròximes al cas.

El autor confés del doble crim, Ismael Rodríguez, permanece en prisión provisional per haver matat a dos agents rurals de quatre trets efectuats amb una escopeta de caça para la que no tenia permís d'ús, ja que tenia caducat des de novembre la llicència d'armes tipo E, de caça menor.

Segons informa l'agència Efe, durant la primera setmana de gener l'acusat acudió a la Inspecció d'Armas, dependent de la Guàrdia Civil, per renovar el permís E, per compaginar-lo con el que sí tenia vigent, el D, de caça mayor.

Per iniciar aquest tràmit administratiu, el caçador va aportar tota la documentació necessària, com la llicència de caça en vigor, expedida per la Generalitat, una pòlissa de seguro i el certificat médico, amb un informe psicotècnic expedit per un centre oficial homologat per la Generalitat que l'acreditava com apte.

L'informe psicotècnic que va presentar i que le qualificava com apte estava elaborat dins del termini establert per a aquest tipo de documents, que caduquen als tres mesos de la seva expedició. La petició de renovació de la llicència encara estava en fase d'estudi per part de la Inspecció d'Armas quan es va cometre el doble crim, segons les fonts.

DUES DENÚNCIES PER INFRACCIONS

Pese a que el caçador havia sigut denunciat en dues ocasions en els últims anys per infraccions a la llei de caça, tanto pel cos d'Agents Rurals -el 2013- com per la Guàrdia Civil -el 2010-, el més probable és que hagués obtingut la renovació de la llicència sense mayores problemes perquè tenia tota la documentació en regla i tots dos incidents ja havien prescrit.

Al día siguiente de que el caçador matés als dos agents rurals i fora detingut, la Guàrdia Civil es va personar en el seu domicili i va decomissar el rifle de la seva propietat associat al seu permís de caça mayor, en aquest cas vigent. Aquest rifle permanece ara en el dipòsit d'armes de la Guàrdia Civil.

Segons les fonts consultades, dos mesos abans que le expirés el permís de caça menor -que caducava a mitjans de novembre del 2016-, la Guàrdia Civil le va remetre al caçador -el setembre passat- un certificat avisant-le de que finalitzava el termini.

Davant la falta de resposta, la Guàrdia Civil es va posar de nou en contacte amb ell per advertir-le de que si no renovava la llicència hauria de dipositar les armes. Fue llavors quan el caçador acudió a Inspecció d'Armas, una setmana després que expirés la seva llicència i dins del termini establert per a això, a entregar en el dipòsit una de les seves quatre escopetes i a transferir les altres tres -entre elles la 'Benelli' que va utilitzar per matar als agents rurals- a un caçador amic.

Notícies relacionades

Segons sosté el titular del jutjat d'instrucció número 4 de Lleida, que és el que porta el cas, Ismael Rodríguez va decidir posar l'arma con la que va cometre el crim a nom d'un amic també caçador, i amb llicència en vigor, per no haver d'entregar-la al dipòsit de la Guàrdia Civil.

L'autor del doble crim acudió a caçar dissabte passat a un coto d'Aspa junto a altres tres caçadors, si bé es va quedar solo disparant en una zona d'oliveres, moment en que se le van acostar dos agents rurals que le van demanar que descarregués l'arma, davant lo que l'imputat es va tornar i les va disparar dues vegades a cada uno, por lo que va haver de recarregar l'escopeta.