El Síndic reclama que es revisi l'actuació d'una escola catalana en un cas d'assetjament escolar

La resposta es produeix després de les denúncies de l'Observatori contra l'Homofòbia i la família del menor

La institució demana que es creï un circuit per detectar i comunicar tots els casos

icoy23034768 parlament ley homofobia170104163421

icoy23034768 parlament ley homofobia170104163421

2
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

El Síndic de Greuges ha reclamat a la inspecció d'Ensenyament que “revisi l'actuació” que va tenir un centre escolar de Catalunya en l'assetjament escolar que va patir un alumne des dels 4 fins als 9 anys. La Sindicatura va respondre així, el 28 de desembre passat, a la denúncia presentada per l'Observatori contra l’Homofòbia (OCH) i per la família del menor agredit. La institució també sol·licita que es prenguin mesures perquè s'actuï ràpidament en aquests casos i evitar que es repeteixin.

El 'bullying' escolar que pateixen nens i joves per la seva orientació sexual segueix augmentant a Catalunya. Actualment ja ocupa el tercer lloc en les denúncies davant l'OCH, organització que presideix Eugeni Rodríguez. Per això, l'entitat entregarà als centres educatius la guia per treballar la diversitat afectiva i sexual de gènere.

PRINCESA

El calvari escolar del Joan, nom fictici, va començar quan la mestra va demanar a la classe que pintessin unes cares i ell va fer la d'una princesa. Durant un lustre al petit el van insultar, li van tirar pedres i fins i tot li van dedicar una pintada ofensiva a l'escola per sospitar que tenia una orientació sexual diferent d'ells. El patiment del nen, que ara té 9 anys, només s'ha acabat quan els pares l'han canviat d'escola perquè “ell ho havia demanat insistentment perquè el va afectar molt la situació”, explica la mare.

Notícies relacionades

Aquest terrible episodi escolar va ser denunciat per la família a aquest diari, mitjà que també va reproduir una carta del nen en què explicava com se sentia davant els menyspreus dels seus companys, quan ell només “volia ser el seu amic”. La resolució del Síndic ha representat una gran alegria per a tota la família, perquè “no estem gens contents amb l'actuació de l'escola i se n'hauria de fer una revisió profunda”. La mare ha declarat que l'única manera d'evitar que es repeteixin aquests fets és que “totes les persones que estan en contacte amb nens estiguin atentes a les actuacions dels menors i que es doni importància a valors com el respecte i la convivència”.  

Eugeni Rodríguez considera important la petició del Síndic “respecte a potenciar la coeducació i que es revisi el pla de convivència dels centres i s'apliqui la tolerància zero”. El president de l'OCH destaca la importància que dona la resolució al fet que hi hagi “un circuit sistematitzat”, actualment no existeix, que “permeti detectar i comunicar els diferents casos detectats”.