PEDERÀSTIA A L'ESCOLA

El Parlament Europeu investiga el cas d'abusos sexuals als Maristes

El primer pare que va denunciar els fets considera que l'Administració catalana i l'estatal han vulnerat els drets del menor

dcaminal32713708 barcelona 8 02 2016 fachada del colegio de los maristas mari161226180044

dcaminal32713708 barcelona 8 02 2016 fachada del colegio de los maristas mari161226180044 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament Europeu ha obert una investigació davant la denúncia presentada al maig davant aquesta institució per Manuel Barbero, el primer pare que va denunciar els abusos sexuals patits pel seu fill en un col·legi dels Maristes de Barcelona, per l’ocultació dels fets per part de l’orde religiós, la inacció dels governs català i espanyol i la vulneració dels drets del menor recollits en les directives europees. Aquesta legislació estableix que l’Administració té l’obligació de vetllar i salvaguardar els menors.

    A principis del 2016, EL PERIÓDICO va informar dels abusos sexuals soferts pel fill de Manuel Barbero al col·legi dels Maristes de Sants-les Corts, que van ser comesos per qui va ser el seu professor de gimnàstica, Joaquim Benítez, que, més endavant, els va confessar a una redactora d’aquest diari. En dies posteriors, les denúncies d’exalumnes dels col·legis de Sants-les Corts i de la Immaculada, a l’Eixample, es van anar acumulant. Els antics estudiants dels centres van presentar fins a 43 denúncies contra 12 docents, incloent-hi les sis de l’any 2011 contra el germà Lucio Zudaire, i un monitor de menjador, Terenci G. Z., de la primera escola. Els delictes es van cometre entre 1970 i el 2011.

    La majoria dels casos han sigut arxivats per prescripció, a causa dels molts anys que han passat des que es van perpetrar els abusos. Continuen oberts el de l’exprofessor de gimnàstica Joaquim Benítez per delictes sexuals contra quatre exalumnes i el del monitor, per a qui la fiscalia reclama 16 anys de presó. Els dos processos estan pendents de judici. No ha sigut fins aquest mes de desembre quan el màxim responsable mundial dels Germans Maristes ha demanat perdó a les víctimes.

FINS A 21 «DEPREDADORS» / En la seva denúncia davant el Parlament Europeu, Barbero relata no només el cas del seu fill, sinó també el de les altres víctimes. El text detalla que s’han comptabilitzat fins a 21 «depredadors» sexuals entre denunciats i no, amb unes 50 víctimes abusades i 35 de «maltractades i vexades».

    El pare destaca l’«opacitat» dels centres de l’orde religiós, però també fa incidència que el Govern de Catalunya «no s’ha posat a disposició de les víctimes, no s’està investigant» el que va passar i sembla que els col·legis no seran sancionats. «Podem dir el mateix del Govern d’Espanya», incideix, que ha oblidat que «estem davant el cas de pederàstia més gran vist a Espanya i possiblement de la Unió Europea», i «no s’està actuant amb contundència i les víctimes no s’han sentit recolzades».

Notícies relacionades

REGISTRE DE PEDERASTES / En la seva opinió, ni l’Administració catalana (la Generalitat es va personar com a acusació en el procés contra Benítez aquest desembre, quan la investigació està acabada) ni l’estatal «han estat a l’altura» i considera que des d’Europa s’han de demanar explicacions. En l’escrit, reclama un registre de pederastes per a tot Europa.

    La Comissió de Peticions del Parlament Europeu va comunicar el dia 15 a Barbero que els seus plantejaments compleixen els requisits d’admissió a tràmit. La citada comissió ha iniciat el seu examen i ha sol·licitat a la Comissió Europea «que porti a terme una investigació preliminar sobre els diferents aspectes del problema». També ha sigut traslladat el cas a la comissió de llibertats públiques per a la seva informació.