El cap mundial dels Maristes entona per fi el 'mea culpa' pels abusos sexuals

El màxim responsable de l'orde admet errors en la prevenció i l'actuació davant la pederàstia

Les disculpes i el reconeixement d'equivocacions arriben 11 mesos després que esclatés l'escàndol de Catalunya

El superior general dels Maristes demana perdó pels abusos a menors. / CATALUNYA RELIGIÓ.CAT

4
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

"Perdó perquè en algunes de les nostres institucions, que haurien d'haver sigut un lloc segur per a tots els nens i joves, s'han donat situacions d'abús que han deixat profundes ferides freqüentment per a tota la vida. Perdó de manera molt particular als que van patir aquests abusos perquè com a institució no sempre hem actuat amb la delicadesa, la rapidesa i la fermesa que aquestes situacions demanaven. O potser no vam fer prou esforç de prevenció."

Aquest és el fragment literal que el màxim responsable al món dels Germans Maristes, Emili Turú, ha dedicat als alumnes que han patit abusos sexuals mentre va durar la seva escolarització als col·legis d'aquesta orde. Aquestes disculpes formen part d'un discurs més ampli que vindica el llegat marista, que complirà 200 anys el 2 de gener des que el va fundar Marcelino Champagnat.

Fonts de l'agrupació de col·legis catalans dels Maristes, seu d'un escàndol d'abusos sexuals destapat per aquest diari a principis del 2016 que va acumular 43 denúncies contra una dotzena dels seus professors per delictes comesos durant les dècades de 1970, 1980, 1990 i 2000, subratllen que el text té abast mundial i que el missatge no només al·ludeix als fets que van passar als centres catalans afectats (Sants-les Corts i la Immaculada, tots dos a Barcelona).

PERDÓ 11 MESOS DESPRÉS  

És la primera vegada que el cap superior dels Germans Maristes, una institució present en 81 països i amb més de 600.000 menors al seu càrrec, demana públicament "perdó" a totes les víctimes d'abusos sexuals i, per extensió, o potser en concret, a les que van sortir a la llum a Catalunya durant els mesos de febrer i març. Encara que no hi ha en el seu discurs -en castellà- una referència explícita a aquestes. En aquest orde s'han airejat casos de pederàstia de menys envergadura també a Austràlia i, més recentment, a Anglaterra. També és el primer reconeixement sense titubejos per la "falta de delicadesa" amb què les víctimes van ser tractades i de l'absència "de fermesa" a l'hora de prendre mesures per protegir-los.

Turú fins ara s'havia pronunciat una única vegada sobre el 'cas Maristes'. Va ser en una intervenció a Catalunya Ràdio el 9 de febrer, cinc dies després de les denúncies promogudes per Manuel Barbero -el pare de la primera víctima que va denunciar el professor de gimnàstica Joaquim Benítez-. Fins ara, i malgrat els continus esforços d'aquest mitjà per contactar amb ell i de la crescuda exponencial de nous casos que es van acumular, no havia tornat a aparèixer.

"FALTA DE FERMESA"

Ni Turú, ni el president de la Fundació Champagnat, Gabriel Villarreal, ni el vicari provincial, Pere Ferré, van acceptar mai una entrevista amb EL PERIÓDICO, malgrat que aquest diari la va sol·licitar setmanalment mentre va durar l'escàndol. En les entrevistes que sí que van concedir, Villarreal i Ferré van demanar disculpes i van acceptar que potser hi havia coses que s'havien fet malament. Però van negar, contràriament, que haguessin silenciat els casos de pederàstia que s'havien donat a la institució. En la seva última aparició, un missatge penjat a Youtube, Villarreal i Ferré van afirmar ser "els primers a denunciar, condemnar i aplicar mesures" davant "qualsevol cas" d'abusos sexuals. La intervenció del cap mundial, amb seu a Roma, admet ara errors "de prevenció" i falta de "fermesa" per actuar contra la pederàstia.

DOTZE DOCENTS DENUNCIATS 

Notícies relacionades

La investigació, possible gràcies a tots els testimonis que es van atrevir a fer públiques les seves experiències, va fer aflorar molts més casos d'abusos sexuals dels que finalment van cristal·litzar en una denúncia policial. També va aconseguir les confessions de tres dels professors denunciats: Joaquim BenítezA. E. (docent de la Immaculada) i A. F. (docent de Sants). A aquestes s'hi ha de sumar la que li van arrencar al professor Lucio Zudaire a Badalona exalumnes d'aquest col·legi el 2011. El relat d'aquestes víctimes va documentar així mateix que l'ordre es limitava a canviar de centre els germans maristes acusats de pederàstia. Amb l'excepció de Benítez -un docent seglar- en una única ocasió i davant la fiscalia, mai van presentar cap denúncia contra la resta de professors sobre els quals van tenir coneixement dels abusos que van infligir als menors. 

Anualment el cap superior dels Maristes emet un missatge dirigit a tota la comunitat educativa per dates nadalenques. L'actual està dividit en tres parts: "Gràcies, Perdó i Compromís". En la primera agreix als 38.000 homes que al llarg dels 200 anys d'existència d'aquesta orde n'han format part. En la tercera, després de dos segles d'una herència "meravellosa" plena de "llums però també d'ombres", renova el "compromís" amb l'Església i amb el món. En la segona aborda el tema dels abusos i demana disculpes perquè a vegades els membres d'aquest orde no han actuat d'acord amb els valors que professen i han sigut motiu "d'escàndol"

El cas obre el debat sobre la prescripció de la pederàstia 

La prescripció a Espanya dels abusos sexuals se situa entre els 3 i els 15 anys a partir de la majoria d'edat. Molts dels considerats menys greus --sense penetració-- deixen de ser perseguibles molt abans que la víctima sigui capaç de denunciar-los. Arran del 'cas Maristes', el grup parlamentari d'ERC ha presentat al Congrés dels Diputats una proposta per canviar el Codi Penal.