PRÀCTICA EN AUGE

Els metges demanen prohibir el 'botellon' perquè porta els joves a beure cada cop més aviat

Reclamen que es veti l'alcohol al carrer, fins i tot el de graduació més baixa

botellon

botellon

1
Es llegeix en minuts

La Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (semFYC), que agrupa 20.000 metges de família, va expressar ahir la seva preocupació per l’auge del 'botellon', que porta els joves a iniciar-se cada vegada abans en el consum d’alcohol, i va sol·licitar que es prohibeixi la ingestió de begudes alcohòliques a la via pública.

El coordinador del Grup d’Educació Sanitària i Promoció de la Salut de la semFYC, Rodrigo Córdoba, va opinar que «la lamentable mort d’una menor per coma etílic a San Martín de la Vega ha causat la lògica alarma social davant la qual la comunitat ha de respondre». I va afegir: «Els metges de família considerem, tristament, que no es tracta d’un fet aïllat, ja que les dades revelen com l’alcohol està afectant en els joves».

CONSUM MASSIU

Per defensar la postura de la semFYC que es prohibeixi l’alcohol al carrer, fins i tot el de més baixa graduació, Córdoba va recordar que en els últims 12 mesos «el 77% dels joves han consumit alcohol, el 22% s’ha emborratxat i el 32% ha consumit alcohol en forma compulsiva, és a dir, cinc o més copes en un curt període de temps».

Notícies relacionades

El president de la semFYC, Salvador Tranche, va explicar que «davant la ineficàcia de les mesures adoptades fins ara, és imperatiu implantar les mesures proposades pels ministres europeus». Exigeix que es compleixin les recomanacions presentades en la reunió de ministres de Sanitat europeus, recolzades per la Comissió Europea i el Pla Nacional de Drogues, que implicarien prohibir el consum d’alcohol al carrer, limitar la publicitat de qualsevol beguda alcohòlica i realitzar un control sobre els punts d’accés i els horaris de venda i apujar-ne els impostos.

Això últim va quedar descartat pel Consell de Ministres espanyol del 2 de desembre passat, en què es va aprovar augmentar en el 5% l’impost que grava les begudes d’alta graduació alcohòlica. El Govern no va fer cas de les múltiples peticions que reclamen gravar amb un impost el vi i la cervesa, cosa que els especialistes en alcohologia entenen que és conseqüència de la potent pressió del 'lobby' del vi.