HI HA 852.000 beneficiaris

La llei de dependència fa 10 anys amb més de 350.000 persones en llista d'espera

El 42% de catalans amb la situació reconeguda esperen la prestació

Una dona gran, en una residència de la Barceloneta, en una imatge d’arxiu.

Una dona gran, en una residència de la Barceloneta, en una imatge d’arxiu. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

La Llei per a l’Autonomia Personal i l’Atenció a la Dependència compleix avui 10 anys amb 1.212.048 persones amb dret reconegut oficialment a rebre alguna prestació o servei per la seva situació de dependència i 856.452 que, 'de facto', l’estan percebent. D’aquesta manera, hi ha 355.596 persones dependents per als quals no s’ha materialitzat el dret, una llista d’espera que es manté així al voltant d’un terç del total de beneficiaris reconeguts. A Catalunya representen el 42% dels dependents.

Es tracta de l’estadística de l’Imserso actualitzada a 30 d’octubre del 2016. Unes xifres que mostren que el grup de dependents reconeguts més nombrós a Espanya és el de grau II (persones amb una dependència severa), que sumen 455.131 ciutadans, el 29,99%. Després hi ha el grup en què consten 363.910 persones amb gran dependència (el 23,98%), de les quals 72.446 estan en la situació més urgent ja que no es poden valer en absolut per si mateixos. A més, 393.007 han sigut diagnosticades amb dret a rebre una ajuda per la seva situació de dependència moderada, el 25,9% del total de beneficiaris del sistema.

UNA PARADA PER L’AUSTERITAT

Notícies relacionades

Aquestes persones (grau I) han sigut les últimes a incorporar-se al Sistema de Dependència. Segons el calendari de la llei, ho van haver de fer l’any 2012, no obstant, el Govern de Mariano Rajoy va posposar aquest moment com a mesura d’austeritat i no va ser fins al juliol del 2015 quan van començar a veure reconegut el seu dret. És precisament aquesta incorporació tardana a la qual l’Imserso atribueix el gruix de la llista d’espera, ja que els moderats són el 65% del total de dependents que estaven esperant a finals del mes d’octubre, quan sis de cada deu moderats amb dret reconegut no estaven encara rebent cap tipus de servei. Durant aquell mes, s’hi van incorporar 18.486 persones i d’aquestes, 11.109 eren d’aquest grau I. Amb tot, sumen 123.136 les persones que tenint un considerable nivell de dependència (severa i gran) no reben l’ajuda que els correspon. 

Per a la Coordinadora Estatal de Plataformes de Dependència, la raó consisteix en les defuncions: afirma que en aquests cinc últims anys han mort més de 125.000 persones que encara no havien rebut l’ajuda tenint aquest dret reconegut. Tan sols des de començament d’any, el 26% de les persones que han causat baixa en el sistema no havien començat a rebre la prestació, segons les dades oficials. Pel que fa al perfil per edat dels beneficiaris que sí que reben l’ajuda, el 17,72% tenen una edat compresa entre els 65 i 79 anys, un 54,46% tenen 80 anys o més i gairebé set de cada deu, són dones. No obstant, la situació no és igual a tot Espanya, on els desequilibris territorials són un dels principals trets de la llei des de la seva entrada en vigor, ja que ni el ritme d’implantació ni el nivell de cobertura són homogenis a tot el país.