CAS POLÈMIC

Detinguts els pares de la Nadia davant la sospita d'estafa en els donatius

El jutge retira el passaport a la menor malalta per evitar que la treguin del país

La fiscalia rebutja demanar mesures de protecció per a la nena perquè estima que no hi ha riscos

 

  / ACN / FERRAN GARCIA

3
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / C. JANE / BARCELONA

Els Mossos d’Esquadra han detingut a la Seu d’Urgell Fernando Drake Blanco i Margalida Garaupares de Nadia Nerea, la menor que té una malaltia rara i els progenitors de la qual suposadament han exagerat els tractaments a què ha sigut sotmesa la seva filla per tal d'obtenir més donacions. 

L'arrest per la presumpta estafa s'ha produït hores després que el jutge de la Seu d'Urgell que investiga el 'cas Nadia' hagi demanat a la família de la nena que entregués el passaport de la menor malalta. L'objectiu: evitar que pogués sortir del país. També ha tornat a exigir a la família que se li remetin els informes mèdics de la nena.

Fonts coneixedores de la investigació han assegurat a aquest diari que la policia els estava buscant per exigir-los els documents i en el marc d'aquesta actuació se'ls ha detingut. 

La fiscalia, d'altra banda, no aprecia risc per a la nena d'11 anys que viu a Fígols i Alinyà, al Pirineu de Lleida, els progenitors de la qual fa anys que demanen públicament donacions amb un relat sobre falsos tractaments mèdics per a la menor que pateix una malaltia denominada tricotiodistròfia, que podria suposar-li una mort prematura.

Al no apreciar cap perill, la fiscal que porta el cas no sol·licitarà mesures especials de protecció, en resposta a la petició del jutge que instrueix el cas pel presumpte frau comès pels pares. Aquestes podrien incloure des de la tutela de la menor a mesures sobre la seva manutenció, residència o tractaments mèdics.

"En la situació actual no apreciem risc per a la menor però estem vigilants", ha assegurat el fiscal en cap de Lleida, Juan Boné, a Europa Press, que ha confirmat que la criatura no ha anat al col·legi aquests dies. També la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) està fent ara seguiment de l'àmbit familiar de la nena.

EXPLICACIONS DE LA MARE

La bola de neu sobre les falsedats de la família, mentrestant, s'està fent cada dia més gran. Dilluns, el pare de la nena, Fernando Drake Blanco, va anunciar per a aquest dimecres una roda de premsa, que finalment no s'ha produït. També es va comprometre amb el programa 'Espejo público', d'Antena 3, però tampoc ha anat al plató de l'emissora. Sí que ho ha fet Margalida Garau, la mare de la nena, que ha negat que hagin destinat fons aportats per donants per a res que no fos el tractament de la filla.

La dona ha justificat l'absència de la seva parella perquè ella l'havia requerit al seu costat després de sentir que els Mossos els estaven buscant. I ha afirmat que, de fet, l'estava esperant. Garau ha assegurat desconèixer molts detalls, des dels llocs concrets on s'havia visitat la seva filla o fins i tot haver estat present en les operacions perquè deia que es posava "molt nerviosa".

"Juro per la meva vida que no hem utilitzat diners per a res que no fos el tractament de la nena", ha insistit Garau. La dona s'ha escudat en la "confiança plena" en el seu marit durant tot l'interrogatori, fins i tot quan els tertulians l'han obligat a escoltar les declaracions de Drake admetent que l'havia enganyat perquè havia portat la seva filla "a curanderos i no a Houston" o que hi havia "exageracions" en el seu relat dels viatges. Garau, que s'ha mostrat impassible, ha recolzat la versió que el seu marit té càncer i que ha renunciat a tractar-se per la nena.

ADMETRE ELS ENGANYS

La dona també ha negat que com a parella haguessin consensuat una versió dels fets davant els mitjans de comunicació ni que haguessin pactat admetre els enganys. La presentadora Susanna Griso, que els havia tingut en el programa en diverses ocasions, els ha recriminat haver faltat a la seva confiança i a la dels donants i Garau s'ha disculpat "si la gent s'ha sentit enganyada". També ha afirmat que "estan tornant tots els diners", quan els comptes de la parella i de l'associació Nadia Nerea estan bloquejats per ordre judicial.

"Que es va fer malament, sí, però estafadors, no", ha sostingut Garau, a qui han hagut d'advertir que, si es demostrava que havien estafat, podria enfrontar-se a una pena de sis anys de presó i a una possible retirada de la custòdia de la nena. "És Fernando el que anava als metges i jo em fiava del que deia ell", ha afirmat.

Notícies relacionades

Drake Blanco regenta a Organyà una botiga de vins que des de dilluns passat està tancada i que és l'actual adreça de l'associació Nadia Nerea. Fonts municipals han expressat aquests dies la seva sorpresa per les sospites de frau sobre la família perquè tots els veïns es van bolcar per ajudar-los. Dilluns passat, una persona estava retirant béns personals de la família de la casa. Aquest dimecres ha sigut vista la mare i la nena pel poble on viu.

A Facebook ja s'ha organitzat una Plataforma de Possibles Afectats pel 'cas Nadia Nerea' per intentar recuperar els donatius.