Els castellers preparen construccions inèdites per al 2017

Les entitats més punteres busquen nous reptes després de protagonitzar la millor temporada de la història

Minyons de Terrassa, Castellers de Vilafranca i Vella de Valls preparen almenys cinc torres noves per a la temporada que ve

  / EFE / JAUME SELLART

 
zentauroepp36358546 diumenge  20 novembre 2016 13 22  acn   jordi pujolar  euf r161202174324
zentauroepp35327487 vilafranca 31 08 2016 diada castellera de sant felix a vilaf161202174227
zentauroepp36358711 el tres de deu amb folre i manilles dels minyons de terrassa161202163556

/

4
Es llegeix en minuts
RAFAEL MORALES / BARCELONA

S’està acabant la que es considera la millor temporada castellera en els més de 200 anys d’història dels castells i els seus protagonistes ja estan pensant com superar-la el 2017. Després de convertir en els dos últims dos anys les gegants construccions de 10 pisos en una aparent banalitat, les grans colles ja pensen, i en alguns casos han assajat, noves estructures amb què volen sorprendre l’any que ve i seguir elevant el sostre dels castells.

«Crec que hi ha dues vies per seguir fent castells inèdits: una és treure manilles [el tercer anell humà per sobre de la pinya i del folre per donar estabilitat al tronc] i l’altra, seguir pujant en altura. Hem d’explorar nous camins, però crec que els castells d’11 pisos estan molt lluny», explica Albert Pérez, cap de colla dels Minyons de Terrassa, l’entitat que fa un parell de setmanes va acomiadar la temporada amb la millor actuació de la història.

«Sembla que s’està evolucionant molt de pressa, però en realitat els castells tenen un llarg procés d’assajos i maduració que finalment porta a complir els objectius. Queden moltes coses per fer», aclareix Toni Bach, responsable tècnic dels Castellers de Vilafranca.

Els caps de colla no són donats a mostrar les seves cartes, al contrari, les amaguen gairebé sempre fins a l’últim moment. Entre altres coses, perquè les intencions poden canviar en funció del que passi amb el primer castell i dels que facin els seus rivals. Per tot això, no hi ha res segur sobre les intencions de cada entitat de cara al 2017, encara que hi ha algunes pistes que no deixen gaires dubtes. Sembla segur, per exemple, que els Castellers de Vilafranca afrontaran el dos o torre, com en diuen ells, de nou amb folre. És un castell que ja han carregat en tres ocasions, l’última el 2012, però que mai s’ha completat.

Aquest castell humà respon a l’evolució de la torre de vuit o dos de vuit sense folre, una altra estructura de màxima dificultat que només s’ha completat en sis ocasions al llarg de la història i que en tots els casos ha sigut obra dels Verds de Vilafranca. Ni la Colla Vella Xiquets de Valls (que l’ha carregat cinc vegades), ni tampoc la Joves Xiquets de Valls (que l’ha carregat en dues ocasions), ni els Minyons de Terrassa (que no han passat d’intentar-ho) ho han aconseguit. Aquest any només s’ha pogut carregar dues vegades i ha sigut l’entitat de Vilafranca.

La bèstia indomable l’anomenen, malgrat que el primer intent en la història moderna de la torre de vuit es remunta a 1987 i que els de Vilafranca la van conquistar per primera vegada el 2010. Sembla evident que la torre de nou pot ser un dels objectius dels Castellers de Vilafranca el 2017. També asseguren que la Vella de Valls l’ha assajat durant aquest any. En aquests castells, asseguren els especialistes, és important aguantar el moviment de barqueig i per fer-ho s’ha de buscar l’equilibri «d’un tronc lleuger, però que al mateix temps sigui prou pesant per aguantar el castell».

EL CASTELL DE QUÈ ES PARLA MÉS

En una línia semblant a la del dos de nou amb folre es pot parlar del dos de deu amb folre, manilles i puntals, un altre castell que mai s’ha intentat aixecar en una plaça, però del qual cada any es parla més. Aquesta temporada va córrer com la pólvora la informació que els Minyons l’estaven assajant, però els responsables de l’entitat de Terrassa ho desmenteixen. «Nosaltres no hem fet cap prova seriosa d’aquest castell», assegura el seu cap de colla.

El que també sembla segur que es veurà a les places l’any que ve són nous intents del tres de nou net, una construcció a la qual se li traurà el folre que porta habitualment per complicar-la més. L’últim intent d’aquest castell es va veure el 2 d’octubre en el concurs de Tarragona a càrrec de la Vella de Valls. El silenci, amb la plaça plena de públic i castellers, es va fer total, però el castell es va ensorrar davant el lament general quan l’enxaneta estava a tres segons d’aixecar el braç.

Notícies relacionades

«El futur passa pels castells de 10 sense manilles, però també hem de consolidar el que hem aconseguit», explica Manel Urbano, cap de colla de la Vella, que aquest any deixarà el seu càrrec després de sis temporades en què ha tornat l’entitat als seus anys més gloriosos. Amb les seves paraules sembla que també al·ludeix al quatre de deu amb folre, que és una evolució del quatre de nou net, una construcció que la Vella ha descarregat tres vegades aquest any. Els seus rivals de Vilafranca del Penedès van pel mateix camí. «Un dels nostres objectius per al 2017 és fer més vegades el quatre de nou net i pujar un pis», confessa Bach.

Un altre castell inèdit que es començarà a veure la temporada que ve és el pilar de nou amb folre, manilles i puntals, que és una evolució més complicada del ja difícil pilar de vuit amb folre i manilles. Les tres colles més importants, a més a més de la Jove Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sants, l’han descarregat aquesta temporada. Del total de 16 pilars de vuit realitzats, els Castellers de Vilafranca n’han fet la meitat.