COMICIS A LA UB

Màrius Rubiralta: "Si s'han frenat les revàlides, ¿per què no el 3+2?"

El catedràtic de Química Orgànica opta aquest dijous a la seva segona elecció com a rector

icoy15053711 ub marius rubiralta161128200037

icoy15053711 ub marius rubiralta161128200037

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Màrius Rubiralta (Manresa, 1952), catedràtic de Química Orgànica a la facultat de Farmàcia, ja sap com li queda el birret de rector de la Universitat de Barcelona. El va portar entre el 2005 i el 2008, any en què va deixar el càrrec acadèmic per ser nomenat secretari d’Estat d’Universitats pel socialista José Luis Rodríguez Zapatero. Ara, explica, no torna per acabar la feina iniciada, sinó per afrontar nous reptes.

–¿Ha sigut una sorpresa el resultat de la primera volta de les eleccions?

–La veritat és que nosaltres havíem planificat la campanya tenint en compte que érem quatre aspirants amb serioses opcions de passar a una segona ronda i la sorpresa ha sigut veure com un d’ells, el doctor David Vallespín, no estava  finalment en aquest grup.

–¿Què creu que ha passat? ¿Han penalitzat la gestió de l’anterior equip de govern, el de Dídac Ramírez?

–Potser Vallespín tenia algun punt feble en algunes facultats, li han faltat suports en alguns dels centres de la universitat.

–¿La reforma de Ramírez ha passat alguna factura?

–Bé, al final, el debat sobre la reforma de l’estructura de la universitat, la que ha modificat el nombre de facultats i departaments, no ha tingut en la campanya electoral la centralitat que es podia pensar inicialment.

–¿Quins són, segons el que s’ha vist aquests dies, els temes que preocupen a la universitat?

–Els temes acadèmics en general, i sobretot la qüestió del finançament. Els estudiants estan molt preocupats, pel que hem pogut anar constatant quan parlàvem amb ells, pels preus que paguen i per com el decret del 3+2 pot afectar l’equitat entre els estudiants.

Màrius Rubiralta

CATEDRÁTICO DE QUÍMICA ORGÁNICA

No sóc partidari que s'apliquin canvis com el del 3+2 sense haver avaluat abans el model actual

–¿Quina opinió té sobre aquest assumpte?

–Miri, avui mateix [per ahir] hem vist com un canvi numèric en les majories parlamentàries ha sigut capaç de frenar les revàlides... ¿Qui diu que no es podrà fer el mateix amb el 3+2?

–¿No és partidari, doncs, d’aquesta reforma?

–Del que no sóc partidari és que s’apliquin canvis com aquest quan encara estem en una fase d’avaluació i d’anàlisi del model anterior, el 4+1. No s’entén una mesura tan precipitada, un canvi d’aquestes característiques, sense que prèviament s’hagin valorat els efectes del model actual. Crec que a l’exministre Wert i per extensió al PP aquest decret li ha servit per eludir altres debats.

–¿Quins?

–El del finançament o el de l’envelliment que pateixen les plantilles universitàries.

Notícies relacionades

–Si arriba a tornar a ser rector, ¿què proposa per pal·liar-ho?

–Aquest és una tema que, com hem vist durant la campanya, preocupa totes les candidatures. En els pròxims anys, fins al 2022, hi haurà una pèrdua important de personal i aquí la universitat ha d’aconseguir la implicació decidida de l’Administració catalana per posar-hi remei.