MARXA ENRERE D'UNA IDEA

Polèmica al Japó per una pista de patinatge amb peixos congelats

Un parc temàtic pretenia oferir una atracció educativa, però ha hagut de tancar-la per una onada de crítiques

japanese-ice-rink-made-from-5000-dead-fish-space-world-japan-frozen-fish-ice-rink / periodico

1
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

El concepte era audaç, original, suggerent… “Llisca sobre el mar”, convidava la publicitat de la pista de gel. També era macabre: aquest mar el formaven milers de peixos congelats. Un tsunami d'indignació popular ha aconsellat el tancament d'una de les atraccions més cèlebres del parc aquàtic Space World de Kitakyushu (sud-oest del país). Els moviments animalistes japonesos no han aconseguit que s'aturin les caceres de balenes però els han assegurat un descans digne a uns quants peixos ja morts.

Les imatges al compte de Facebook del parc mostraven els peixos submergits. Alguns sembla que nedin en formació militar mentre altres dibuixen la paraula “hello” o fletxes. A uns quants els sobresurt de la superfície el cap amb la boca oberta. També hi ha crancs i altres animals marins. Fins i tot rajades i taurons, que, ha aclarit la direcció, no són més que fotografies ampliades i col·locades sota el gel.

TEMPESTA AL SORTIR A LA TELE

Toshimi Takeda, gerent del centre, sosté que la idea havia omplert de patinadors la pista des del mes passat sense queixes ressenyables. I aleshores, amb la mar en calma, un reportatge recent en una televisió local va desencadenar una furiosa i sorprenent tempesta a les xarxes. La pista ja tancava l'endemà i qualsevol rastre al compte ha sigut esborrat.

La idea ha sigut qualificada de cruel, immoral i esgarrifosa. Un internauta opina que suposa “una falta de respecte a la vida” i un altre, que és una “impressionant falta d'ètica”. “¿En què estàveu pensant? ¿Decorar amb peixos morts un parc d'entreteniment?”, pregunta un tercer. "Una vergonya nacional", resumeix l'últim.

Notícies relacionades

“Demanem profundes disculpes als que s'han sentit incòmodes”, ha dit la direcció del parc en un comunicat citat pel diari 'Japan Times'. “Com a resultat, hem aturat la pista de gel avui mateix”, afegeix.

Takeda ha bombat aigua amb ganes durant el cap de setmana. Ha aclarit que els peixos ja estaven morts quan els van comprar en un mercat local i que no eren aptes per al consum humà. I també ha anunciat per a l'any que ve una cerimònia sintoista en memòria dels peixos. La pista serà descongelada, els peixos retirats i l'atracció reobrirà el mes que ve amb un aspecte més ortodox i sense milers de cadàvers sota els patins.