POLÈMICA DESPRÉS D'UN DRAMA

La família de l'àvia morta carrega contra els serveis socials de Reus

Les entitats reclamen la màxima sanció contra Gas Natural

2
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / REUS

La família de Rosa P. V., la dona de 81 anys que va morir dilluns a la matinada en un incendi causat per una espelma a Reus (Baix Camp), culpa els serveis socials municipals de no haver-se adonat que la víctima vivia sense llum des de feia dos mesos, quan l'hi va tallar Gas Natural contravenint el que dicta la llei catalana contra la pobresa energètica. El 3 de novembre passat, una treballadora social tenia una visita programada amb la difunta però no va arribar a celebrar-se perquè la dona no va obrir la porta del domicili, ubicat al segon B del carrer de Sant Anna de Reus.

Els serveis socials de la ciutat l'assistien des del 2013 i, des del primer trimestre d'aquest any, li pagaven la factura de l'aigua a l'alertar d'impagaments la companyia municipal Aigües de Reus.

La lletrada Àngels Alegre, en representació de la besnéta de la víctima, considera "inexplicable" que se n'anessin i ja està després d etocar el timbre. Si tenia la llum tallada, el més normal "és que no soni el timbre", raona. "¿Ningú se'n va estranyar?" . A més, subratlla, "també sabien que és una senyora que estava gairebé tot el dia al llit". És "injustificable" que "fessin mitja volta i marxessin".

Alegre explica que que després de no poder contactar amb la dona tampoc "es van posar en contacte ni amb mi ni amb la besnéta". "Els nostres telèfons són a l'expedient i hem parlat amb ells diverses vegades", ha assegurat. Tant aquesta lletrada com la besnéta, de 20 anys d'edat, resideixen fora de Reus, però aquesta última assegura: “Jo baixava sempre que calia”.

L'ajuntament sosté que els beneficiaris dels serveis socials tenen l'última paraula sobre les ajudes que reben i també la decisió de deixar entrar o no al seu domicili els treballadors socials. “Són majors d'edat, només els hi pot obligar un jutge”, assenyala un portaveu municipal.

EL GOVERN ANUNCIA REVISIONS

El conseller d'Empresa, Jordi Baiget, ha anunciat aquest divendres que la Generalitat farà investigacions d'ofici a les elèctriques en 15 dies per assegurar-se que les companyies compleixen la llei i no tallen la llum a persones vulnerables. 

Notícies relacionades

Després d'una reunió que ha mantingut amb entitats del tercer sector, Baiget proposarà a l'Estat un nou bo social, ja que l'actual "no és un bo social real". 

Per la seva banda, la portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), Maria Campuzano, ha lamentat que calgui que mori una dona "perquè la Generalitat faci complir la llei" i ha afirmat que el Govern català hauria d'haver actuat fa 16 mesos. Campuzano ha demanat una multa d'un milió d'euros a Gas Natural, la màxima sanció possible.