Gas Natural i la Generalitat s'embranquen en una disputa per l'incendi mortal de Reus

La companyia reclama un reglament que desenvolupi la llei contra la pobresa energètica

La Generalitat considera que la norma és clara i que l'empresa va ometre el seu deure de comunicar el tall de llum

 

  / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / REUS

La llei 24/2015 contra la pobresa energètica no té reglament, i és en aquest punt on la companyia Gas Natural, que va tallar el subministrament elèctric a la dona de 81 anys, Rosa P. V., morta dilluns a Reus (Baix Camp) en un incendi causat per una espelma, i el Govern català s’embranquen en una disputa. De moment, l’empresa s’enfronta a una possible sanció d’un màxim de 100.000 euros per haver tallat el subministrament a la dona sense haver-ho notificat abans als serveis socials del municipi, com obliga la norma per comprovar si es tracta d’una persona en situació vulnerable. Era el cas.

L’exigència que el Govern desplegui la llei mitjançant un reglament la comparteixen des de les companyies subministradores fins a l’Ajuntament de Reus, passant per entitats socials i associacions de consumidors. L’objectiu més urgent és que no es repeteixi un cas tan flagrant com la mort de l’àvia de Reus, que malgrat que estava atesa pels serveis socials municipals, feia dos mesos que vivia sense llum sense que ningú ho sabés.

El conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, va admetre ahir que la llei dicta que es faci una comunicació als serveis socials abans d’un tall de subministrament, si bé va afegir que la norma «també diu que, per poder fer-ho, s’ha d’establir el reglament d’aplicació que contempli el protocol de comunicació i actuació» amb aquests serveis. Villaseca va recordar que al març el Parlament va instar el Govern «a aprovar aquest mecanisme a través d’un decret. Avui dia encara no ha sigut aprovat. I, en conseqüència, la llei no pot ser aplicada en aquest punt».

No obstant, la Conselleria d’Empresa considera que la llei és tan clara que no hi ha necessitat de desenvolupar-la amb reglaments. Al seu parer, n’hi ha prou amb els protocols d’actuació ja operatius. En el mateix sentit ja es va pronunciar  dimarts el president Carles Puigdemont, que va acusar la companyia d’haver «omès el seu deure».

Les sancions a empreses per talls il·legals de subministrament sumen 180.000 euros: 18 multes de l’import mínim de 10.000 euros que preveu la normativa. Els plans de firmar convenis amb les companyies funcionen bé en el cas de l’aigua al ser, en la majoria de casos, un servei de titularitat municipal o mixt. 

NO HI ESTAN POSATS

Notícies relacionades

En canvi, a penes hi ha convenis amb les empreses elèctriques i de gas. El sector energètic no hi està gaire predisposat. El mes d’octubre passat, va demanar suspendre judicialment els articles de la llei contra la pobresa energètica que obliguen a comunicar els talls de subministrament i a paralitzar-los si són a persones vulnerables. El jutjat contenciós administratiu, a principis de novembre, va admetre a tràmit aquesta denúncia, però també ha mantingut els protocols vigents.

A peu de carrer, no obstant, el que impera és la indignació per la mort de Rosa P. V. Més d’un centenar de veïns de Reus es van concentrar ahir davant de l’ajuntament i van encendre espelmes per condemnar la pobresa energètica. Hi va haver moments de tensió quan un grup va intentar entrar al consistori i va escridassar l’alcalde, Carles Pellicer. Al vespre, hi va haver una altra protesta més nombrosa. A la plaça de Sant Jaume de Barcelona també es va produir una concentració.