LA GESTIÓ DE LA IMMIGRACIÓ

Unes setanta persones s'amotinen al CIE de la Zona Franca

La sublevació ha començat a l'hora del sopar i ja ha sigut controlada, segons la Policia Nacional

És la segona protesta en 10 dies a la instal·lació barcelonina

 

  / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
G. SÀNCHEZ / F. COSCULLUELA / BARCELONA

Fa deu dies va ser una vaga de fam; ahir a la nit va ser un motí. Unes 70 persones, la majoria d’origen algerià, es van amotinar al CIE de la Zona Franca de Barcelona. La sublevació es va originar poc abans de les nou del vespre, a la zona del menjador. Un grup d’uns 30 interns van arrencar les taules, fixes a terra, i van aixecar barricades. També van realitzar nusos als llençols i van cremar alguns objectes, segons fonts policials consultades per aquest diari.

Després d’aquest inici, van intentar escapar-se a través de la cuina però de seguida van arribar els antiavalots de la Unitat d’Intervenció Policial (UIP) que durant aquests dies reforcen els centres d’internament d’estrangers, on conviuen immigrants irregulars amb condemnes i immigrants que senzillament no tenen papers, en els dos casos en procés d’expulsió. Segons el Cos Nacional de Policia, l’intent de fuga va ser avortat tan bon punt els 30 sublevats es van adonar de la presència de forces antiavalots. El motí, però, distava d’haver-se acabat. 

Després de l’espurna de la cuina, els amotinats es van traslladar al pati. En aquest espai exterior, els algerians van rebre el suport d’algunes desenes més d’interns, la majoria d’ells també de la mateixa nacionalitat, fins a sumar unes 70 persones. Fonts pròximes al CIE van detallar a EL PERIÓDICO que els sublevats disposaven de taules i cadires que usaven a manera de barricada i es van resistir als avisos policials. A les 22.30 hores, des de l’exterior no es percebia cap mena d’aldarull, encara que sí que es van veure tres furgonetes d’antiavalots, amb agents vestits amb uniforme antitrauma i escuts, que accedien a l’interior del recinte. El director del CIE es va traslladar fins al recinte per negociar amb els amotinats. Fonts policials van assenyalar que a les 11 de la nit tocades els amotinats van començar a anar a les seves cel·les i que la protesta començava a donar-se per controlada.  

VAGA DE FAM

El 23 d’octubre, 69 immigrants del CIE de la Zona Franca, també majoritàriament algerians, es van declarar en vaga de fam per exigir que se’ls deixés en llibertat. Els interns es van negar a menjar i es van concentrar al pati de les instal·lacions com a mostra de protesta per la seva estada a la instal·lació, on van ser traslladats després d’haver arribat a Espanya en pastera. Dos dies abans, interns del CIE d’Aluche, a Madrid, també algerians, van protagonitzar una vaga de fam.

Notícies relacionades

Uns dies després el conflicte va derivar en un motí que va ser sufocat el mateix dia. A Múrcia, al CIE de Sangonera, el 5 d’octubre van aconseguir fugir 67 interns, encara que la majoria van ser capturats posteriorment.

Aquests incidents són els que han fet que la policia hagi reforçat la seguretat en aquests polèmics espais tant amb agents de la resta de grups com amb unitats antiavalots, els mateixos que ahir a la nit van dissuadir els algerians de persistir en el seu intent de fugida.