LA INVESTIGACIÓ

El rosari de denúncies contra professors dels Maristes

La majoria dels casos que afectaven professors dels Maristes han sigut arxivats per la justícia a causa de la prescripció del delicte

 

  / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ELS CASOS. 43 DENÚNCIES CONTRA 12 DOCENTS

Exalumnes dels col·legis dels Maristes de Sants-les Corts i la Immaculada, al districte barceloní de l’Eixample, i Badalona han presentat 43 denúncies contra 12 docents, incloent-hi les sis de l’any 2011 contra el germà Lucio Zudaire, i un monitor de menjador, Terenci G. Z., que exercia a la primera escola. La majoria dels casos han sigut arxivats per prescripció del delicte pel pas del temps. Això sí, continua obert el de l’exprofessor de gimnàstica Joaquim Benítez per quatre delictes sexuals contra exalumnes i el del monitor. El jutge que va investigar el primer cas ja ha donat per acabades les indagacions i s’està a l’espera que les acusacions sol·licitin la pena que considerin. En el segon cas, la fiscalia demana per a Terenci G. Z. 16 anys de presó per haver abusat sexualment presumptament de quatre menors.

L'ESCÀNDOL. LES TRES CONFESSIONS A EL PERIÓDICO

Són tres els professors de col·legis dels Maristes a Barcelona que han confessat a EL PERIÓDICO que van abusar d’alguns dels seus alumnes. El primer d’ells va ser Joaquim Benítez, l’exprofessor de gimnàstica, que ha arribat a acumular fins a 17 denúncies, encara que la majoria d’elles han sigut arxivades per la prescripció del delicte a causa del transcurs del temps. El segon va ser A. E., del col·legi Immaculada. En una entrevista telefònica va reconèixer que havia efectuat tocaments als genitals a alumnes seus durant les classes. La tercera confessió va ser la d’A. F. En aquesta ocasió, va ser una víctima, J., qui va aconseguir que digués la veritat mentre el gravava amb una càmera. Aquestes confessions tenen un procedent. Sis alumnes van destapar el 2011 que van patir abusos en un col·legi marista de Badalona.

LES PENES. PER SOBRE DELS 40 ANYS DE PRESÓ

L’exprofessor de gimnàstica del col·legi Sants-les Corts és l’únic docent del col·legi dels Maristes que, amb gairebé tota seguretat, acabarà assegut al banc dels acusats, encara que la majoria de les denúncies que ha arribat a acumular s’han arxivat i només en queden vives quatre.

Malgrat que la condemna que la justícia li pot imposar superaria els 40 anys de presó, el màxim de compliment és de dues dècades.

     Per calcular la pena ha de tenir-se en compte la data en la qual es van cometre els fets, així com l’edat que tenia el menor i el Codi Penal aplicable en aquell moment. També es calibren els possibles agreujants, com la superioritat sobre la víctima.

ELS ACUSATS. JUGAR AMB LA CARTA DE LA PRESCRIPCIÓ

Notícies relacionades

No només la majoria de les denúncies que han sigut presentades contra l’exprofessor de gimnàstica, Joaquim Benítez, s’han arxivat (13 d’un total de 17) a l’haver prescrit el delicte a causa del pas del temps, sinó que també se n’han sobresegut altres que havien sigut imposades contra diversos antics professors que havien treballat en col·legis dels Maristes.

     En cap d’aquests casos s’ha pres la declaració a les víctimes, com alguns d’ells havien sol·licitat. La caducitat dels fets s’ha convertit en la principal carta amb la qual juguen els acusats i l’orde religiós per intentar minimitzar els efectes de l’allau de demandes.