Ensenyament descarta el 'bullying' en l'agressió a una nena en un col·le de Palma

El departament desmenteix que la víctima patís ferides greus, però expulsa entre cinc i tres dies sis menors que van participar en els fets

La conselleria atribueix l'incident a una disputa per una pilota, i diu que no va ser premeditat i que les ferides van ser lleus

Una nena de 8 anys ha estat dos dies ingressada en un hospital de Palma de Mallorca / ATLAS

3
Es llegeix en minuts
XISCO UMBERT / PALMA DE MALLORCA

La Conselleria d’Ensenyament del Govern balear ha descartat que l'agressió que va patir una nena de 8 anys a principis d'aquest mes a l'escola Son Roca de Palma de Mallorca fos deguda a un cas d'assetjament escolar i atribueix l'incident a una disputa per una pilota durant un partit de futbol durant l'hora del pati. El Departament d'Inspecció Educativa ha arribat a la conclusió, després de fer diversos informes, que “en cap moment es va detectar en els alumnes cap intenció prèvia d'agredir l'alumna, sinó un acte no premeditat per prendre-li la pilota, cosa que no els eximeix d'una conducta greument perjudicial per a la convivència al centre”.

En un comunicat, Ensenyament explica que, segons les informacions recollides pels inspectors, l'alumna havia patit una presumpta agressió en què haurien participat alumnes de diferents cursos en el moment d'acabar l'estona de pati (cap a les 12.00 hores). Un grup d'alumnes estava jugant a futbol i l'alumna presumptament agredida hauria format part d'un dels dos equips, concretament de l'equip que hauria guanyat el partit, format per alumnes de 4t, 5è i 6è de primària.

L'altre equip estava format, majoritàriament, per alumnes de 3r, 4t i 5è de primària. “A l'acabar el partit, l'alumna hauria agafat la pilota. Alumnes de l'equip contrari, que haurien perdut, van córrer darrere de la nena fins que la van atrapar. La nena hauria caigut a terra, presumptament empesa per algun o alguns dels alumnes, i es va iniciar un forcejament. Tots aquests fets haurien passat en un espai de temps inferior a un minut”, explica la nota.

SENSE SEQÜELES FÍSIQUES

Després dels incidents, la nena “va continuar les classes amb normalitat i ni la tutora ni altres professors, que la van veure entre les 12 i les 14 hores, van observar cap seqüela física que fes evident que l'alumna necessitava assistència mèdica, ni tan sols la farmaciola del centre. Només mostrava unes petites marques al colze i a la cama, compatibles amb la caiguda a terra, caiguda motivada possiblement pel forcejament al disputar-se la possessió de la pilota que ella tenia aferrada molt intensament”, destaca la conselleria.

Aquesta versió contrasta amb la de la família, que va assegurar que la nena va patir "despreniment de ronyó, fissura de costelles i contusions al peu i al colze", i va haver de ser hospitalitzada.

El departament ha constatat que hi havia dues professores al pati, tal com estableixen les instruccions d'organització i funcionament de les escoles per al curs 2016/17. “Tot i així, des d'Inspecció, conscients que el risc zero no existeix, es recomana que per evitar aquesta mena de situacions, la Conselleria d'Ensenyament ha d'estudiar la conveniència d'augmentar el nombre de mestres per a la vigilància dels alumnes al pati, que hauria de passar a tres als centres d'una línia”, admet.

EXPULSIONS

En total s'estableix que hi havia set alumnes implicats en l'incident: dos alumnes de 8 anys, un alumne de 9 anys, un de 10, dos d'11 i un de 12.

Notícies relacionades

Per tot el que va passar, la direcció del centre ha decidit que els alumnes amb participació més activa en els fets, per haver-los iniciat o per haver-hi participat de manera més violenta (dos alumnes de 8 anys i un de 9 anys), siguin suspesos del dret d'assistència a classe durant un període de cinc dies.

A més, es proposa la mateixa correcció per als dos alumnes més grans, 11 i 12 anys, al considerar que s'ha de tenir en compte la diferència d'edat amb l'alumna i que, al ser més grans, no només no haurien d'haver participat en els fets, sinó que haurien d'haver mediat perquè no es produïssin. Els dos alumnes restants, de 10 i 11 anys, a causa de la seva participació menys activa i violenta en els fets, seran suspesos del dret d'assistència al centre durant un període de tres dies.