JUDICI A L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

La falta de proves pot deixar impune una agressió dels Mossos

Un manifestant antifeixista va rebre cops de porra per part de dos agents quan era al terra

La fiscalia renuncia al seu informe final, però manté la petició de cinc anys de presó per als policies

abertran35939501 barcelona 17 10 2016 sociedad  barcelona juicio a dos mossos161017151254

abertran35939501 barcelona 17 10 2016 sociedad barcelona juicio a dos mossos161017151254 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jove Pau A. P. participava el 12 d’octubre del 2012 en una manifestació antifeixista convocada en contra del Dia de la Hispanitat a la plaça de la Universitat de Barcelona quan es va acostar a un home que portava una bandera espanyola amb la intenció de prendre-l’hi. Un parell de mossos el van empènyer i quan era a terra li van pegar amb les porres al cap i les cames. Dos agents van seure ahir al banc dels acusats per les lesions causades. El judici ha quedat marcat per la falta de proves concretes que fossin aquests policies i no altres els que van agredir el noi. Aquests dubtes van fer que la fiscalia, que reclama per als acusats fins a cinc anys de presó, renunciés al seu informe final i es remetés al seu escrit d’acusació.

Els dos mossos investigats van admetre que aquell 12 d’octubre es trobaven de servei amb altres dotacions a la plaça de la Universitat, on diversos col·lectius havien convocat una manifestació antifeixista contrària a la que se celebrava a la pròxima plaça de Catalunya amb el propòsit de commemorar el Dia de la Hispanitat.

Un dels manifestants que pretenia anar a la plaça de Catalunya va passar amb els seus tres fills menors d’edat per la plaça de la Universitat portant una bandera espanyola. Aquesta acció va provocar l’animadversió dels antifeixistes i Pau A. P., que tenia 22 anys, va intentar prendre-li l’ensenya. Va ser llavors, segons l’acusació, quan dos mossos li van clavar una empenta. El noi va caure a terra i els policies li van picar amb les porres al cap (està prohibit) i a les cames.

Com a conseqüència dels cops, Pau A. P. va patir contusions i ha acabat perdent el 10% de l’agudesa visual en un ull. Després de l’agressió, els mossos el van detenir per desordres públics.

Els agents investigats van negar durant el judici celebrat a l’Audiència de Barcelona que fossin ells els que van pagar al jove. Tampoc es van reconèixer a les fotos realitzades per dos periodistes. Només van admetre haver actuat per impedir que l’home que duia la bandera fos increpat.

INFORME INTERN

La identificació dels mossos acusats surt d’uns informes d’Assumptes Interns del cos, que asseguren que aquests agents van detenir Pau A. P. i que podrien ser els que van apallissar el noi. Es basaven en el rellotge i la fesomia d’un braç d’un dels policies i en les celles del segon.

Notícies relacionades

El redactor d’aquest informe no va declarar, ja que les acusacions no ho havien demanat i la defensa, molt hàbilment, va renunciar al testimoni. A més a més, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil apunten en un altre dictamen que és impossible identificar els mossos que van pegar  al jove a l’anar totalment tapats.

Per aquest motiu, els advocats dels agents van sol·licitar-ne l’absolució, malgrat que un d’ells, el lletrat de la Generalitat, va deixar la porta oberta que el jove reclamés una indemnització, però no pas per la via penal. Com que la fiscal va renunciar al seu informe final, es va quedar sola l’acusació particular, que es va referir a la «desproporció» de l’acció policial.