Una de cada tres víctimes de violència sexual és un menor

Un informe del Síndic revela que l'any passat es van produir a Catalunya 644 agressions i abusos a nens i adolescents

Les xifres, extretes d'atestats policials, constaten que la majoria dels casos van tenir lloc a la vivenda familiar

 

  / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

Una de cada tres víctimes d'agressions i abusos sexuals registrats l'any passat a Catalunya va ser un menor. Aquest tipus de violència va afectar 644 nens i adolescents, entre 0 i 18 anys, nombre que representa el 35,2% del total. Aquestes dades, extretes d'atestats policials, s'inclouen en l'informe 'L'abús sexual infantil a Catalunya' elaborat pel Síndic de Greuges i que s'ha presentat aquest divendres. A més d'aquestes víctimes menors, es van registrar un total de 1.186 agressions a majors d'edat, i això eleva la xifra global a 1.830 casos.

Les estadístiques sobre la violència sexual en nens i adolescents només detecten la punta de l'iceberg d'aquesta plaga social perquè, com revela l'informe de la sindicatura, els abusos en la infància són un fenomen que, sovint, es manté ocult i, a més, hi ha enormes dificultats per detectar-lo per la falta de formació dels professionals, tot i estar prevista en la llei 14/2010, i de coordinació entre organismes.

A Catalunya, a diferència dels països nòrdics, no hi ha un únic organisme per coordinar xifres i polítiques, així que hospitals, policia, Administració… aporten el seu propi balanç. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha assegurat que els abusos estan "infradetectats" perquè tot i que la llei 14/2010 estableix la creació de centres especialitzats sobre el tema, sis anys després encara no s'han creat. Ribó també ha denunciat "carències" en les mesures per combatre agressions i abusos, com la creació de serveis especialitzats tant per detectar els casos com per rehabilitació dels menors que han sigut víctimes.

DOMICILI FAMILIAR

La violència sexual en nens i adolescents, contràriament al que ha passat amb les agressions masclistes, no s'ha visibilitzat i “s'oculta perquè afecta l'esfera més íntima de la persona i també per la por a l'escàndol i rebuig familiar i social”, revela l'estudi. El Síndic ha observat cert recel i falta de coneixement sobre les situacions d'abús i considera que “té conseqüències sobre les dificultats de detecció”. 

El nombre més elevat de casos es registra en els adolescents, concretament en la franja d'edat de 13 a 15 anys. Una part “molt significativa” dels actes de violència sexual es registren al domicili familiar, però aquesta plaga també es detecta a les institucions que atenen els menors. El 2015, una trentena van ser víctimes de violència sexual a les escoles, 12 en centres de menors i 7 en instituts.

LA VEU DE LA INFÀNCIA

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha mostrat la seva preocupació perquè les actuacions de supervisió o inspecció dels centres que tracten amb menors no tenen en compte la veu dels nens. L'informe recalca que és “imprescindible” escoltar-los perquè és “clau per combatre els abusos”. Segons ell, els protocols de prevenció s'han d'aplicar a tots els centres, no només als públics. Ribó ha reconegut que li va fer "vergonya que en el debat al Parlament sobre el 'cas Maristes' s'assegurés que no es va aplicar el protocol perquè és una escola privada".

TELÈFON CONTRA ELS ABUSOS

Notícies relacionades

Ribó ha reclamat la formació de professionals en aquest tema i que hi hagi, com a mínim, una persona de referència a cada escola o institut. L'informe indica que les instruccions dictades per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) són poc concretes i no garanteixen l'existència d'un procediment que asseguri “l'accessibilitat i la confidencialitat de nois i noies”. "El nen s'ha de poder explicar de forma segura", ha precisat Ribó. Existeix el telèfon Infància Respon: 116111, que és gratuït, però, segons reconeix el personal que l'atén, deixa rastre a la factura telefònica, un fet preocupant, ja que la majoria dels abusos en la infància es produeixen a la llar. Tot i que el BOE del 12 de gener del 2010 assegura que "les trucades telefòniques al número 116111 no generaran facturació en origen per a l'usuari". Fonts de la Conselleria d'Afers Socials van assegurar que fins dilluns no podran verificar aquesta dada. Les trucades al telèfon per denunciar la violència masclista no es reflecteixen al rebut.

L'estudi reclama la creació d'un servei específic d'atenció a les víctimes d'abusos perquè "la xarxa pública de salut mental està saturada". Ara només existeix per als nens tutelats.