Un condemnat per pederàstia a Aragó va fer classes a Catalunya

Ensenyament va allunyar el docent de les aules quan el 2016 va haver d'aportar antecedents

Un jutge investiga una nova denúncia presentada aquest estiu contra el mateix sospitós per abusos a un menor a Blanes

jgblanco24209002 cornella de llobregat 14 11 2013 el ayuntamiento de cornella161006200229

jgblanco24209002 cornella de llobregat 14 11 2013 el ayuntamiento de cornella161006200229

1
Es llegeix en minuts
G. SÁNCHEZ / M.J. IBÁÑEZ / BARCELONA

La Generalitat de Catalunya va contractar un professor condemnat per abusos sexuals comesos contra menors i per possessió de pornografia infantil a Saragossa el 2005. A la capital aragonesa va ser sentenciat a un any i mig de presó. Al recuperar la llibertat va traslladar la seva residència a Catalunya. Aquí va preparar una altra vegada les oposicions per a una plaça de docent i en va guanyar una de professor de primària de les que la Conselleria d’Ensenyament va treure a concurs el 2008. 

Fonts de la conselleria han confirmat a aquest diari que ningú els va informar que estaven assignant una plaça de funcionari a un pederasta. Ho van descobrir a partir de l’1 de març del 2016, quan arran d’una modificació de la llei de la infància i de l’adolescència –aprovada el 2015– es va començar a exigir un certificat d’antecedents penals a tots els professionals que tenen menors al seu càrrec.

La Conselleria d’Ensenyament ha apartat aquest professor, que actualment exerceix tasques administratives dins del Consorci d’Educació de Barcelona. Aquesta plaça no implica «cap contacte amb menors», subratllen les mateixes fonts de la conselleria. 

El docent, abans de ser desemmascarat a l’aportar obligatòriament els antecedents penals que arrossegava des de Saragossa, havia exercit en una escola pública de primària de Mollet del Vallès. 

Notícies relacionades

ENSENYAMENT NO HO SABIA / Una família ha presentat recentment una denúncia contra el mateix sospitós també per abusos sexuals comesos contra un menor durant aquest estiu. La querella, rebuda en una comissaria dels Mossos, ha motivat que s’incoïn diligències en un jutjat d’instrucció de Blanes, el municipi en què s’hauria produït aquest últim delicte.

Fonts d’Ensenyament subratllen que durant les oposicions celebrades el 2008 mai es va tenir constància del passat delictiu que arrossegava el docent. Fins al 2016, els opositors no tenien l’obligació de demostrar que no havien sigut condemnats anteriorment per pederàstia. L’exigència d’aportar el certificat de penals al personal que entri en contacte amb menors va generar una agra polèmica sobre la seva eficàcia a l’hora de prevenir casos com aquest.