xarxes socials

WhatsApp compleix la seva amenaça i expulsa els usuaris que no comparteixen dades amb Facebook

Un organisme alemany ha prohibit el transvasament d'informació entre les dues aplicacions

 

 

2
Es llegeix en minuts

El 27 d’agost, WhatsApp va renovar les seves condicions d’ús i va començar a avisar els usuaris que compartiria el seu número de telèfon i dades amb Facebook, la seva companyia matriu. Passat un mes, termini que va donar perquè s’acceptés o no aquest transvasament d’informació entre aplicacions, la firma ha tornat a notificar als usuaris aquests canvis i ara només permet que segueixin utilitzant el compte els que van acceptar la nova política. Amb això pretenen, argumenten, una millor orientació dels missatges publicitaris. Així, perquè Facebook no tingui el número de telèfon i les dades de l’usuari només s’ha de desinstal·lar l’aplicació.

La notícia va aixecar polèmica des del principi entre els reguladors i organismes de protecció de dades, amb algunes queixes als EUA i altres països. A Espanya, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades va dir que la mesura no era «legal ni il·legal», però va precisar que estaven estudiant els canvis.

A Alemanya, el comissionat per a la protecció de dades d’Hamburg, Johannes Caspar, va emetre dimarts una ordre administrativa que prohibeix «de forma immediata» a Facebook accedir i guardar les dades dels usuaris de WhatsApp i l’insta a esborrar la informació recopilada.

En un comunicat, el comissionat explica que l’ordre cobreix els cinc milions d’usuaris de WhatsApp a Alemanya, que han de ser els que decideixin si volen connectar les seves dades entre les dues aplicacions. «Facebook ha de tenir el seu consentiment previ i això no ha passat», sub­ratlla Caspar. Segons destaca el comissionat, són dues empreses independents que tenen dades que els seus clients els han facilitat seguint els seus respectius termes d’ús i les seves polítiques de privacitat.

Notícies relacionades

HI HAVIA GARANTIES / El comissionat afegeix que arran de la compra de Whats­App per part de Facebook es va garantir públicament que les empreses no intercanviarien dades dels usuari: «Que això passi ara no només confon els usuaris i l’opinió pública, sinó que viola la legislació nacional de protecció de dades».

L’intercanvi de dades només seria admissible si tant l’empresa que les facilita, WhatsApp, com la que les rep, Facebook, comptessin amb base legal per fer-ho, explica l’organisme públic. «Però Facebook ni ha sol·licitat un consentiment als usuaris de WhatsApp, ni compta amb una base legal per rebre aquestes dades», recalca. Caspar recorda que, segons la jurisprudència europea, la xarxa social ha de respectar la legislació alemanya de protecció de dades.