Manuel Periáñez: "Ma mare va haver d'ocultar el seu passat revolucionari"

El fill de Marina Ginestà esbossa el retrat íntim de la dona que va posar cara a la lluita antifeixista.

«Ma mare va haver docultar el seu passat revolucionari»_MEDIA_1

«Ma mare va haver docultar el seu passat revolucionari»_MEDIA_1 / CATHERINE NIGON

3
Es llegeix en minuts
GEMMA TRAMULLAS

El món va conèixer Marina Ginestà per una foto del 1936 en què apareixia amb la mirada desafiadora i un fusell a l'espatlla a la terrassa de l'Hotel Colón de Barcelona, però el seu fill aporta una mirada més rica en matisos, que inclou escenes de la seva altra vida com a esposa de diplomàtic. Des de la mort de la seva mare, el gener del 2014, Manuel Periáñez Ginestà ha treballat en la revisió i reedició dels llibres que ella va escriure els anys 70: En vindran d'altres..., una novel·la sobre els Ginestà i l'anarcosindicalisme català, i Els Antípodes (pendent de publicar en castellà), una crònica irònica de la dictadura de Trujillo a la República Dominicana. Tots dos es poden adquirir a www.lulu.com.

-Viu a París i als seus 75 anys segueix exercint de psicoanalista. És curiós preguntar-li a un psicoanalista sobre la seva mare.

-És una tasca difícil, perquè entenc els altres molt millor que a mi mateix. Però entre la meva mare i jo hi va haver, crec, un complex d'Èdip per part meva o de Jocasta per la seva. Estàvem molt units.

-Va néixer a l'exili de la República Dominicana el 1940 i de petit es va mudar 30 vegades a cases de Veneçuela, França, Bèlgica i Holanda. ¿La guerra sempre hi era present?

-¡Massa! Quan vivíem a Caracas la meva mare li retreia al meu pare biològic -que va ser comandant de cavalleria de l'exèrcit republicà- que s'hagués emportat mig regiment a casa. A les nits ell i els seus amics desplegaven mapes i discutien sobre estratègies militars.

-La mare se'n va afartar i va marxar a França.

-Ens vam instal·lar a Prada, en l'entorn de Pau Casals. Un dia estava jugant a les bales al seu jardí quan ell es va agenollar al meu costat i va dir: «Fa 70 anys que no jugo a les bales. ¿Em deixes jugar amb tu?». Sent un geni, era la modèstia personificada.

-La seva mare es va divorciar del seu pare biològic i es va tornar a casar amb un diplomàtic belga. Passa de l'exili als salons fastuosos.

SEnDPerò va seguir sent molt senzilla. A vegades provocava incidents, com quan li va donar l'esquena al duc de Baena, que era l'ambaixador espanyol franquista a l'Haia. Ma mare va haver d'ocultar el seu passat revolucionari. Va escriure la història de la seva família i de l'anarcosindicalisme català dels anys 20 a En vindran d'altres... , però ho va fer de forma novel·lada per no comprometre el seu marit. Pel mateix motiu, durant anys ens va ocultar la famosa foto de l'Hotel Colón.

-¿Mai va perdre l'esperit revolucionari? 

-No, d'alguna manera feia una doble vida. Quan va esclatar la vaga general de Brussel·les el 1960 va acompanyar el seu marit al ministeri, com sempre, i després em va portar a la manifestació. «¡Ja és hora que sàpigues què és una revolució!», em va dir.

-¿Què hi ha de la seva relació amb Ramon Mercader, l'assassí de Trotski?

-¡Ah! Possiblement aquesta és la raó que jo sigui psicoanalista. La mare del Ramon se sentia l'aristocràcia del comunisme i veia els Ginestà com a militants de baix rang. Li va prohibir al seu fill seguir sent nòvio de la Marina i no es van tornar a veure. Li he de donar les gràcies perquè si no fos per ella, jo no existiria [riu].

-¿La Marina se sentia a gust en el paper d'icona de la lluita antifranquista?

-Era tan modesta que gairebé se n'avergonyia. En el fons n'estava orgullosa, tot i que mai va entendre què veia la gent a la foto.

-¿Quan recorda veure-la més feliç?

-Recordo com disfrutava collint violetes salvatges en les nostres caminades pel Canigó. Una altra cosa que la feia entrar en èxtasi era escoltar Beethoven.

Notícies relacionades

-Vostè és profundament lliure en la seva manera de ser i pensar. ¿Li ve de la Marina?

-Sí. Ella es va sentir traïda per les ideologies, admirava els anarquistes i em va ensenyar a pensar per mi mateix. Jo sóc la continuïtat perfecta de la família Ginestà.