Els mossos encara no poden determinar si l'explosió de Premià va ser intencionada o no

L'estat de la vivenda després de la detonació i el foc dificulta la investigació i el testimoni essencial segueix crític

Prop de 80 persones segueixen sense poder tornar a casa i l'ajuntament busca solucions

 

  / TWITTER / RADIO PREMIÀ

3
Es llegeix en minuts
MARIA IGLESIAS / J. G. ALBALAT / PREMIÀ DE MAR / BARCELONA

Els agents de la policia científica dels Mossos d’Esquadra, així com els tècnics de Gas Natural, encara no han pogut fer una inspecció tècnica minuciosa de la vivenda on es va produir l'explosió mortal de diumenge passat a Premià de Mar (Maresme) a causa dels greus danys que ha patit l'edifici, que podria registrar esfondraments.

La inspecció prevista per a aquest dimarts ha sigut suspesa a l'espera que els experts del cos de bombersarquitectes i enginyers municipals autoritzin l'entrada a l'immoble, que, de moment, està desaconsellada. No s'ha pogut assegurar l'estructura.

INVESTIGACIÓ ENTORPIDA

Aquesta inspecció per part de la policia científica ha d'aportar nova informació que aclareixi l'origen de la deflagració. No obstant, després de la potent detonació i l'incendi que va arrasar la vivenda, recollir proves serà una tasca complicada i hi ha la possibilitat que mai s'arribin a definir les causes.

Fins ara no hi ha prou proves per determinar si es tracta d'una explosió de gas natural (és la principal hipòtesi) ni tampoc si va ser accidental o intencionada. Les indagacions policials avancen molt lentament.

TESTIMONI CRÍTIC

A falta d'indicis tangibles, el testimoni del ferit més greu del succés, que era al pis on es va originar la deflagració i residia la víctima mortal, pot ser crucial en aquesta investigació. Pel seu estat de salut, la policia encara no li ha pogut prendre declaració.

Està hospitalitzat a la Unitat de Grans Cremats de l'Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, en estat greu, però amb senyals de millora. Segons sembla, es podria tractar de la parella de la víctima mortal en el sinistre, segons indiquen els veïns.

En un intent d'avançar la indagació, la policia està recollint testimonis en l'entorn pròxim de la víctima mortal i també dels veïns, tant afectats com no afectats.

SOTA SECRET DE SUMARI

El jutjat que instrueix el cas ha decretat secret de les actuacions de manera que els Mossos i l'Ajuntament de Premià mantenen silenci. Els veïns i l'entorn pròxim a la dona que ha perdut la vida han relatat a la policia possibles fortes discussions al pis sinistrat i un divorci truculent amb l'exmarit de la víctima. També assenyalen que una explosió d'aquesta envergadura difícilment és fortuïta. L'autòpsia de la dona morta en l'explosió no ha aportat dades rellevants. Aquest dimecres està previst el funeral.

EFECTES DE L'EXPLOSIÓ

Els efectes de la deflagració també segueixen causant perjudicis entre els veïns de la Gran Via de Lluís Companys. Després que dilluns la policia desallotgés un quart edifici per danys estructurals causats per l'ona expansiva de la detonació, ja són 80 veïns els que no poden tornar encara a casa.

L'estructura de l'edifici ha quedat molt malmesa i afeblida. Hi ha perill de despreniment d'una de les façanes i fins i tot un possible esfondrament dels pisos més afectats per l'explosió, segons han declarat fonts policials, de manera que la zona acordonada ha sigut ampliada des d'aquest dimarts al matí.

Així mateix, els residents del número 39 del carrer d'Elisenda de Montcada, que van haver de deixar l'edifici dilluns a la tarda, se'ls ha informat que no podran tornar durant els pròxims dies. En cas d'esfondrament, els elements podrien caure directament sobre aquest bloc. Aquest matí han comptat amb un breu moment per recollir les seves pertinences personals de casa. 

ESTAT DE L'EDIFICI

Dilluns, els veïns ja assenyalaven que hi havia pisos que s'havien quedat sense terra envans i que era impossible accedir-hi, fins i tot amb l'ajuda dels bombers. Un dia després, una de les esquerdes que es va originar a causa de la forta detonació, produïda al segon primera, s'ha engrandit considerablement les últimes hores, així que s'han suspès absolutament totes les entrades a l'edifici.

Notícies relacionades

L'ajuntament busca una solució més permanent per als veïns que encara no saben quan podran tornar a casa, o si ho podran fer. De moment, la majoria han sigut acollits per familiars i amics, si bé també s'ha posat un hotel de Vilassar de Mar a disposició de les famílies que ho necessitin.

Segons Antoni Subirà, regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Premià de Mar, l'estat actual de l'immoble és “rehabilitable”.