Fotos que poden caure en males mans

Els pares que col·loquen fotos dels seus fills a Facebook o WhatsApp els exposen a possibles usos delictius

mjibanez16463319 barcelona 12 07 2011  tomas mirando el facebook  ni o con or160919193530

mjibanez16463319 barcelona 12 07 2011 tomas mirando el facebook ni o con or160919193530

2
Es llegeix en minuts
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / BARCELONA

Almenys que no se’ls reconegui, «que identificar-los resulti al més difícil possible». És el consell que el barceloní Pere Cervantes, policia nacional expert en delictes tecnològics, dóna als pares que han pres com a hàbit penjar fotos dels seus fills a Facebook o compartir-les per WhatsApp. No es tracta només d’impedir que un estrany pugui acabar fent un ús inapropiat d’aquella imatge infantil (fins i tot amb fins delictius, cosa que inclou des de pedòfils fins a segrestadors i extorsionadors), sinó també d’un assumpte que afecta la privacitat i fins i tot els drets d’autor.

¿Quins són els riscos de no prendre certes prevencions? «D’entrada, i ho recordo per si no ho saben, totes les imatges que es pengen a Facebook i Instagram, i molt previsiblement aviat també a WhatsApp, pertanyen per contracte a aquestes empreses», adverteix Cervantes. Això significa, insisteix, que els propietaris de les xarxes socials poden fer-ne ús, per exemple, quan ho creguin necessari. «No està de més que els pares, si volen compartir fotos dels seus fills amb amics de Facebook, ho facin per un canal restringit, que no les pengin al mur a la vista de tothom», recomana el policia.

«Moltes famílies estan convençudes que viuen en el país de l’‘això a mi no em passarà’ i ara, amb internet, els fluxos són oberts i els ciberdelictes comesos contra menors poden afectar tant a qui viu en un poble aïllat del Pirineu com a qui resideix en una gran ciutat com Barcelona», avisa l’expert.

«Evidentment, a un pare o a una mare no se’ls pot prohibir que utilitzin una imatge del nen, perquè, en definitiva, ells són els responsables legals d’aquests menors, però és aconsellable que siguin discrets», suggereix. «Sempre hi ha matisos, evidentment», admet. I no passa res, per exemple, «si el nen ja és un adolescent i el progenitor posa una foto de quan era un bebè», il·lustra el policia, ara destinat a la comissaria de Castelló.

Responsabilitat

La meitat dels pares espanyols confessen haver penjat fotos dels seus fills a les xarxes i als seus perfils digitals, segons un estudi de l’oenagé Educo, que constata així mateix que un 54% dels adults no veuen cap mena de perill per als seus fills a internet. «La gent no inverteix temps a informar-se sobre aquests perills i, per a molts, simplement no existeixen», lamenta Cervantes, autor del llibre 'Internet negro'.

Notícies relacionades

«S’ha d’educar també els pares en tots aquests riscos», assevera. Els cursos i tallers que imparteixen per escoles i instituts els cossos policials –els Mossos, a Catalunya– per explicar als menors com fer un ús segur d’internet, «moltes vegades no arriben als adults», reconeix.

Encara que el desconeixement no eximeix els pares de la responsabilitat. «No és cert que els xavals vagin sempre per davant dels seus pares en temes digitals… M’he trobat amb denúncies presentades per adults que eren usuaris d’internet molt avançats i que havien sigut víctimes d’un ciberdelicte comès contra els seus fills, simplement perquè no havien tractat el tema amb el nen».