TRAGÈDIA AL MARESME

El consol de salvar les fotos familiars del desastre de Premià

Els bombers permeten a alguns dels afectats que recuperin objectes personals de la seva vivenda

Els danys estructurals no permeten que de moment els veïns del bloc sinistrat puguin tornar a casa

jcortadellas35596978 premia de mar 19 9 2016 vecinos acompa ados por los bomber160919134921 / JULIO CARBO

jcortadellas35596978 premia de mar 19 9 2016   vecinos acompa ados por los bomber160919134921
icoy35596184 premia160919205106
GRA072 PREMIA DE MAR (BARCELONA), 18/09/2016.- Una persona ha fallecido hoy y otras 15 han resultado heridas, dos de ellas de carácter grave, en una explosión originada por causas que se desconocen en un piso de un edificio situado en el centro de Premià de Mar (Barcelona) que ha sido completamente evacuado por los bomberos. La explosión se ha originado a primeras horas de esta mañana en el segundo piso del edificio número 194 de la Gran Vía de Lluis Companys de Premià de Mar.Un total de 16 dotaciones de los Bomberos, ocho ambulancias y un helicóptero medicalizado están en el lugar del siniestro, acordonado por la policía local y los mossos d’esquadra.La explosión, cuyas causas se están investigando, se ha producido en el segundo piso del edificio, que tiene siete plantas, con tres pisos por planta.EFE/Alberto Estévez

/

2
Es llegeix en minuts
MARIA IGLESIAS / BARCELONA

Resignació, tristesa i encara una forta commoció. Aquest és l’ambient que es respirava ahir entre els afectats per l’explosió al bloc 196-198 de la Gran Via de Lluís Companys de Premià de Mar, un dia després de l’explosió que va segar la vida d’una dona.

Davant de l’edifici, més d’una cinquantena de persones, entre veïns de l’edifici sinistrat, familiars i amics –i també curiosos–, esperaven les instruccions dels bombers per poder tornar a entrar a casa seva, encara que només per recollir els objectes personals més urgents.

«Encara no m’ho puc creure», assegurava la Pilar, una de les afectades. «Em va anar de ben poc que els vidres que van saltar pels aires em toquessin», comentava sobre aquell moment d’intensa por que va viure diumenge, malgrat que ahir encara l’espantava més l’estat de la seva vivenda, que va abandonar a corre cuita i amb el que duia posat.

Però n’hi ha que ho tenen pitjor. Els pisos contigus al 2n 1a, on es va produir l’esclat, seguiran tancats. Un bomber explicava ahir amb tot el tacte possible a un veí de la tercera planta que part del seu pis s’havia quedat sense terra i que era impossible entrar-hi. «Els bombers no ens han explicat gaire, només que és massa perillós, que no poden entrar-hi ni ells», explicava el Carlos, un altre afectat i gendre de la propietària del 1r 1a. «Sentim que ens han pres la casa».

I és així per a molts veïns, que no tenen altra residència on quedar-se més enllà de l’hospitalitat de familiars i veïns. Per a d’altres, en canvi, aquesta era la seva residència vacacional. «Ens n’hem assabentat per la ràdio», assegurava l’Emilio, de Sant Cugat, que s’hi havia acostat per veure l’estat del seu pis, igual que la Josefina. «Espero que l’àtic no estigui gaire afectat», tot i que per a ella ja és una sort  no haver viscut en carn pròpia l’explosió.

Amb una llista de les coses més importants que havien de recuperar, els veïns pujaven d’un en un, i equipats amb un casc, a casa seva. «Li he recomanat a la meva amiga que es fes una llista perquè quan vegi tots els desperfectes de la casa es bloquejarà. Ho sé», explicava la Juana, que acull una de les afectades.

En aquesta llista no podien faltar els DNI, els papers de l’assegurança, roba, ordinadors. Però les fotografies eren el que més desitjaven recuperar. Va ser l’únic que van passar a recollir el Juan i el seu fill, que van sortir de l’edifici carregats amb tot de bosses plenes de marcs. «La casa està feta un desastre, tot brut i ple de vidres trencats. Molt descoratjador», deien aquests veïns del 5è 3a. «A la tarda intentarem tornar-hi a buscar més coses», afegia el fill del Juan, intentant mantenir-se ferm, cosa que no tots podien fer.

Minut de silenci

Notícies relacionades

En un moment donat, una dona va demanar permís a la policia per deixar un ram de flors a l’entrada de l’edifici, en memòria de la víctima mortal, i es va posar a plorar. L’Ajuntament de Premià va convocar ahir un minut de silenci, com a mostra de condol per la dona morta en l’explosió en què 17 persones més van resultar ferides.

Els veïns de diversos edificis adjacents, que també van ser desallotjats, ja han pogut tornar a casa, però els residents del bloc sinistrat seguiran a l’espera mentre s’avalua el desgast estructural, que ja se sap que és greu.