GESTIÓ HIDROLÒGICA

Els embassaments catalans s'encomanen a les pluges de tardor per evitar l'alerta

Les reserves a les conques internes estan al 57%, davant del 72% de l'any anterior

La dessalinitzadora del Llobregat ha augmentat la producció i s'han limitat els regs al Ter i el Muga

 

  / GLORIA SÁNCHEZ

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

Els embassaments de les conques internes de Catalunya, que proveeixen el 80% de la població catalana, esperen que el canvi de tendència meteorològica d'aquests dies es consolidi i es pugui revertir la tendència a la baixa dels últims mesos. Les reserves estan ara al 57%, lluny del 72% de l'any anterior per les mateixes dates, un nivell encara no preocupant però que sí que s'acosta a l'anomenada “fase de prealerta” del pla especial de sequera.

¿I això què vol dir? A efectes pràctics, l'usuari no apreciaria res a l'aixeta, però això suposaria començar a activar opcions “no convencionals”, com ara comprovar l'estat de pous sense ús i iniciar campanyes d'informació. Per si de cas, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ja ha començat a reduir les extraccions permeses per a rec al riu Muga i al Ter i ha incrementat fins al 30% la producció de la dessalinitzadora del Llobregat, quan el seu funcionament normal és del 10%, el mínim que garanteix el bon manteniment de les seves membranes.

Les reserves acumulades a les conques internes totalitzen actualment 399 hectòmetres cúbics d'aigua, davant de la mitjana de 493 dels últims 10 anys, encara que l'ACA recorda que els anys transcorreguts des de la gran sequera del 2007-2008 han sigut de relativa bonança i això ha elevat les mitjanes.

PITJOR EL TER QUE EL LLOBREGAT

La situació és lleugerament pitjor als embassaments del Ter que als del Llobregat perquè s'ha optat per extreure més recursos de Sau i Susqueda, que a més patien una gran pressió per l'agricultura i el turisme, i reservar la Baells i la Llosa del Cavall per garantir el proveïment de la regió metropolitana de Barcelona. La pitjor situació, no obstant, es registra a l'embassament de Darnius-Boadella, que subministra d'aigua a Figueres i algunes localitats de la Costa Brava, que està al 36% d'ocupació.

Amb les reserves actuals, el proveïment urbà està garantit per pràcticament l'estiu del 2017 fins i tot en el cas improbable que no plogués, però en una conca amb recurrents problemes d'escassetat no està de més actuar sempre amb previsió, amb esperit estalviador, expliquen fonts de l'ACA. Encara que la tardor sol ser l'estació plujosa de l'any en bona part de Catalunya -al Pirineu i Prepirineu és la primavera-, res garanteix que ho sigui. De fet, l'any passat es va registrar un enorme dèficit que va tenir com a màxim exemple els 94 dies seguits sense ploure a Barcelona entre l'octubre i el gener. El que sí que ha provocat la falta de pluges són diverses restriccions en alguns petits municipis que no estan connectats a la xarxa dels embassaments i que depenen exclusivament dels seus aqüífers, prou minsos.

Si l'escassetat de pluges prosseguís i s'arribés a la fase d'alerta, que es decreta quan les reserves als embassaments baixen del 40%, això suposaria reduir el cabal ecològic dels rius, suprimir els desembassaments amb objectius hidroelèctrics, augmentar les extraccions d'aigua dels aqüífers i reduir les aportacions per a regs agrícoles i usos ornamentals, així com limitacions per a l'omplert de piscines o per a les indústries, entre altres mesures.

AIGUA REUTILITZADA

Notícies relacionades

L'experiència traumàtica del període 2007-2008, durant la qual es va arribar a enviar a Barcelona un vaixell carregat amb aigua procedent del minitransvasament de l'Ebre a Tarragona, ha millorat les mesures de previsió i gestió. Una de les fites han sigut els 30 hectòmetres cúbics anuals que ara s'obtenen mitjançant la reutilització d'aigua procedent de plantes depuradores amb tractament terciari. L'aigua resultant encara no arriba a l'aixeta, però sí que s'utilitza per a reg agrícola, zones urbanes, camps de golf, neteja de carrers i recàrrega d'aqüífers, entre altres usos. A més, l'ACA preveu aprovar a principis de l'any que ve un nou pla de sequera que ara està en fase d'informació pública i al·legacions.

Afortunadament, no sols s'espera que les pluges de la tardor millorin la situació, sinó que les reserves baixen ara més lentament a l'haver finalitzat la temporada turística i de reg i haver baixat l'evaporació deguda a la calor.