ABUSOS SEXUALS A L'ESCOLA

La Generalitat es desentén de l'escàndol de pederàstia dels Maristes

La consellera d'Afers Socials reitera al Parlament que no exerciran l'acusació contra el pederasta confés Benítez

Argumenta que les víctimes de l'exprofessor són actualment majors d'edat i que ja actua la fiscalia

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La consellera de Treball i Afers SocialsDolors Bassa, s'ha desentès aquest dilluns al Parlament del procés judicial obert contra l'exprofessor de gimnàstica del col·legi dels Maristes de Sants-les Corts Joaquim BenítezMaristes de Sants-les Corts Joaquim Benítez per abusos sexuals a diversos antics alumnes i ha reiterat que la Generalitat no es personarà en la causa com a acusacióacusació, ni particular ni popular. La primera opció es va desestimar perquè ni el seu departament ni la Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) tenen competències, ja que les víctimes ara són adults i aquests tenen el seu advocat, i la segona, perquè considera que ja està actuant la fiscalia. L'Ajuntament de Barcelona, però, sí que està exercint l'acusació popular des de fa mesos, al considerar que és un exemple clar de vulneració de drets fonamentals que va tenir lloc, a més, en el marc d'un centre educatiu.

En la seva compareixença a la comissió d'Afers Socials, la consellera ha passat de puntetes a l'hora de donar explicacions sobre les raons que han portat la Generalitat a no personar-se com a acusació en el procés obert contra el pederasta confés dels Maristes. Tant en la seva primera intervenció com en les respostes als parlamentaris, Bassa ha dedicat pocs minuts a l'escàndol de pederàstia a l'escola de l'orde religiós a Sants-les Corts i s'ha esplaiat, en canvi, en el cas de la xarxa de pornografia infantil desarticulada pels Mossos a l'agost i en què set víctimes són menors tutelats per la Generalitat, així com a explicar les millores posades en marxa per intentar evitar que episodis d'aquestes característiques tornin a succeir.

L'OPOSICIÓ ATACA

Notícies relacionades

L'oposició al Govern català, des de Ciutatans al PSC, ha criticat a la consellera que la Generalitat no es personi com a acusació en el procés judicial pel cas de pederàstia als Maristes quan reiteradament l'Executiu català ha deixat clar que hi ha "tolerància zero" respecte als abusos sexuals a menors. El diputat socialista Raúl Moreno li ha preguntat per què si ni la DGAIA ni el departament tenen competències, ja que les víctimes ara són adults, no es persona en el procés com a acusació el Govern català com a tal. Bassa ha respost que es va valorar, tant per part de la conselleria com pel gabinet jurídic de la Generalitat, però no es va estimar necessari per la presència de la fiscalia. Després de la seva compareixença, Bassa ha assegurat als mitjans de comunicació que el tema mai s'havia debatut al Consell Executiu.

Altres fonts vinculades a l'Administració catalana van assegurar al seu dia a aquest diari que la Conselleria de Treball i Afers Socials va ordenar al gabinet jurídic del Govern català que comparegués per exercir l'acusació popular en la causa contra el pederasta confés Benítez, l'únic dels nombrosos casos d'abusos en centres els Maristes denunciats que no ha prescrit, però que el departament que dirigeix Bassa (ERC) va fer marxa enrere i va retirar aquella ordre. I és que per exercir l'acusació popular (no la particular) no és necessari que es faci en nom o representació de les víctimes, sinó que es pot justificar per l'interès general a l'hora de depurar responsabilitats penals. És el que ha fet l'Ajuntament de Barcelona.