El Bisbat de Castelló expedienta un capellà per haver beneït la unió de dues dones

Els habitants d'Onda recolzen el rector, impulsor de moltes iniciatives socials

El bisbat de Castelló estudia sancionar un capellà que va beneir un matrimoni homosexual. / ATLAS

2
Es llegeix en minuts

José García, rector de l’església de Sant Bartomeu, al municipi castellonenc d’Onda, va beneir el 30 de juliol passat la unió civil que hores abans havien formalitzat davant l’Administració dues dones que coneix des de fa anys, Carmen i Lucía. Només va ser una benedicció, però amb la clàssica teatralització d’un matrimoni, amb elles vestides de blanc al davant de l’altar i els familiars i amics asseguts als bancs de l’església. El capellà portava la túnica verd maragda de les cerimònies. Així que el bisbat de Sogorb-Castelló n’ha tingut coneixement li ha obert un expedient informatiu i l’ha forçat a fer una penitència en forma de rectificació pública i clara.

En un comunicat, el bisbat difon les explicacions del rector, que admet (o es veu obligat a admetre) que es va equivocar en la seva «aplicació errònia de la misericòrdia, al no haver distingit l’acollida i acompanyament pastoral de les persones i l’aparent aprovació d’una unió que l’Església no pot aprovar«. El comunicat afegeix que García ha demanat «perdó a l’Església i a tots aquells per als quals la seva actuació pogués ser motiu d’escàndol» i ha promès que «no tornarà a fer mai més cap actuació igual o similar».

El capellà expedientat treballa des de finals dels anys 90 del segle passat en una de les zones més desafavorides d’Onda, on és un personatge local conegut per tothom. La mateixa parròquia on oficia les misses és el centre social en el qual s’han posat en marxa moltes iniciatives contra la pobresa, des d’un menjador social per a nens fins a un punt d’atenció psicològica per a persones en risc d’exclusió, passant per una oficina d’assessorament legal per evitar desnonaments. En certa manera, sembla que és un capellà ajustat als temps vaticans actuals. Però per evitar malentesos en aquest sentit, el comunicat del bisbat fa èmfasi també en aquesta qüestió: «En comunió amb el papa Francesc, no existeix cap fonament per assimilar o establir analogies, ni tan sols remotes, entre les unions homosexuals i el designi de Déu sobre el matrimoni i la família».

CAMPANYA AL FACEBOOK / Per això, el bisbat considera que la unió lèsbica beneïda pel rector contradiu «greument» aquesta doctrina de l’Església catòlica «no només per pretendre celebrar davant l’Església un matrimoni entre persones del mateix sexe, sinó també per presidir la celebració de la benedicció d’una unió civil prèvia entre persones del mateix sexe». La tesi del bisbat és que el Papa ha subratllat la necessitat que totes les persones siguin respectades i acollides amb independència de la seva tendència sexual, però això no obre la porta a la unió de persones del mateix sexe.

Notícies relacionades

Però una bona part de la població d’Onda s’ha posat a favor del rector García, cosa que s’ha vist reflectida en els missatges de suport que han omplert el Facebook, informa Nadal Escrig. I és que el poble valora l’enorme tasca social del rector, impulsor també de diverses vivendes per a famílies sense recursos i joves amb problemes d’adaptació social.

Potser aquesta tasca solidària el feia incòmode per a algunes persones. «És clar que el tenien al punt de mira i algú amb mala fe va fer amb el seu mòbil les fotografies que es van enviar a Infovaticana.com [on es va publicar primer la notícia de la benedicció], amb els targetons de l’acte que ha obert la polèmica», assenyala Ramon Cabedo, locutor i presentador de televisió.