High Line, l'exitós precursor novaiorquès

El parc ha quadruplicat les seves visites en set anys i és l'eix del renaixement econòmic de la zona

fcosculluela16182898 new york  ny   june 07  people walk along a path on the newl160819173608

fcosculluela16182898 new york ny june 07 people walk along a path on the newl160819173608 / SPENCER PLATT

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

En una ciutat que adora les reinvencions, poques n'hi ha hagut de més exitoses i admirades que la del High Line. La via de tren elevada al West Side de Manhattan que va obrir el 1934 i va passar dècades com a recorregut de càrrega va tancar el 1980 i va començar a quedar coberta per l'òxid de l'abandonament primer i per l'amenaça de l'enderrocament després. L'esforç i la visió d'uns veïns que van imaginar per a aquell espai un futur diferent, l'entusiasme que va generar en novaiorquesos il·lustres i adinerats aquesta idea inspirada en la Promenade Plantée que París va obrir el 1993, i la col·laboració de l'Administració del anterior alcalde, Michael Bloomberg, van obrar la reconversió. I ara, set anys després de la seva obertura com a parc el 2009, els 2,33 quilòmetres d'espai públic que solquen l'aire entre el carrer Gansevoort i la 34, entre les avingudes 10 i 11, representen un dels principals imants i èxits de la ciutat, urbanístics i econòmics.

Fa només uns dies, un estudi realitzat per una web especialitzada en propietats immobiliàries usava l'adjectiu “astronòmic” per definir un èxit que també podria repetir-se ara al barri barceloní de Sants. Assegurava que hi ha un “halo High Line”. I el seu entusiasme es basa en números i en preus: els apartaments al voltant del parc es revaloritzen un 10% més ràpid que els que estan més allunyats. El preu mitjà d'aquests pisos ronda els sis milions de dòlars. Una vintena s'han venut per 10 milions o més.

ICONA ARQUITECTÒNICA

El High Line, no obstant, no és només una mina per als propietaris de vivenda al Meat Packing District i Chelsea, el barri que Bloomberg va decidir impulsar aprovant el 2005 una reordenació urbanística que permetia combinar la construcció industrial habitual amb el desenvolupament de nova obra comercial i residencial. Propietat de la ciutat però mantingut, operat i programat per l'organització sense ànim de lucre que el va impulsar, i que recapta el 98% del seu pressupost, Amics del High Line, el parc s'ha convertit en destí per a “foodies” i amants de l'arquitectura, que gairebé poden tocar treballs del “qui és qui” en l'arquitectura actual, de Jean Nouvel a Frank Gehry o Renzo Piano (la ment rere el nou Whitney). És també imant per a observadors de la flora o de les estrelles (encara que habitualment tanca a les deu de la nit), així com per a turistes i, malgrat les aglomeracions que detesten, per als novaiorquesos, que assisteixen des de les seves classes de tai-txi o meditació fins a a les perfomances que el converteixen en un inusual escenari.

Notícies relacionades

En el seu primer lustre de vida, a mesura que anava obrint en tres fases el seu recorregut actual, el High Line pràcticament ha quadruplicat els seus visitants, i ha passat dels dos milions del 2010 als 7,6 milions registrats l'any passat. I encara que a vegades l'experiment és víctima del seu propi èxit, com es va comprovar el dia aquest estiu en què es va haver de tancar l'accés davant l'aglomeració humana, seguirà creixent. Per a l'any que ve està prevista l'obertura de l'última ampliació. A la riba d'aquest riu de ferro i verd, tant de plantes com de dòlars, s'estan desenvolupant 11 projectes amb 155 apartaments més i n'hi ha nou més de planejats que sumaran 751 pisos i habitacions d'hotel.

Hi ha, per descomptat, una mirada al High Line amb més ombres, com les que projecten petits negocis obligats a tancar o la mudança forçosa de residents que no han pogut suportar preus cada vegada més inaccessibles excepte per a una minoria. Però quan la ciutat el defineix parla sense embuts d'èxit. Quan el parc es va inaugurar s'esperava que deixés a les arques públiques en dues dècades 250 milions de dòlars addicionals per la revalorització de propietats, però per al 2014 aquesta xifra s'havia elevat fins als 900 milions, i els comptables municipals atribueixen al High Line haver generat 2.000 milions de dòlars en activitat econòmica addicional.

Temes:

Estats Units