El Síndic demana a Salut que no posi traves per atendre els nens estrangers

SOS Racisme i l'entitat Pasucat denuncien irregularitats en l'atenció sanitària

Les organitzacions alerten que sol·liciten als menors documents innecessaris

hlopez23499984 barcelona  barcelon s  05 09 2013  sociedad     l 160620144554

hlopez23499984 barcelona barcelon s 05 09 2013 sociedad l 160620144554

1
Es llegeix en minuts

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat aquest divendres a la Conselleria de Salut que "actuï perquè no hi hagi cap obstacle" perquè els nens estrangers accedeixin als serveis sanitaris.serveis sanitaris.

La petició s'ha fet després que SOS Racisme i l'entitat Pasucat hagin denunciat que Salut sol·licita als menors acreditacions que no tenen i que, a més, la normativa no requereix com ara l'empadronament.

El Síndic ha recomanat a Salut que "garanteixi clarament el dret d'assistència sanitària, primària i especialitzada, de tots els menors d'edat que viuen a Catalunya". La legislació reconeix que "l'exercici d'aquest dret no està condicionat a la documentació identificativa o d'empadronament que aportin els interessats, ni a l'obtenció de la targeta sanitària que ho acrediti". Per Ribó, la conselleria hauria de donar directrius prou clares i adequades perquè tots els treballadors dels centres sanitaris puguin informar, "sense marge a les interpretacions".

CAMPANYA INFORMATIVA

La normativa vigent estableix aquest dret, tant la llei orgànica de drets dels estrangers a Espanya com el reial decret 16/2012, que amplia la condició d'assegurat i beneficiari del sistema nacional de salut. Ribó assegura que "les interpretacions errònies d'aquestes lleis, i de les recomanacions i instruccions emeses per l'Institut Català de la Salut per evitar l'anomenat turisme sanitari, han suposat males pràctiques administratives".

Notícies relacionades

El Síndic ha recomanat que es faci una campanya informativa adreçada a tota la població sobre la garantia del dret d'accés a l'assistència sanitària de nens o adolescents. També creu que "s'hauria de fer pedagogia sobre els mètodes per accedir a la targeta del sistema sanitari i els avantatges que comporta el fet de tenir-ne".