A L'ALT EMPORDÀ

Un pare perd la custòdia del seu fill al detectar-se que aquest va prendre un fàrmac per a porcs

El nen, de 7 anys, fill d'un veterinari de Llançà, està sota la tutela de la Generalitat

jjubierre7331893 ivars d urgell 24 11 2007      los cerdos de rosse160602131746

jjubierre7331893 ivars d urgell 24 11 2007 los cerdos de rosse160602131746 / MARTA RAICH

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El Jutjat d'Instrucció número 1 de Figueres investiga un veí de Llançà (Alt Empordà) de qui se sospita que pot haver administrat al seu fill de 7 anys un medicament utilitzat per combatre els cucs en ovelles i porcs. El nen està sota la tutela de la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA), i hi seguirà estant, en principi, fins que s'aclareixi si la seva intoxicació va ser accidental, intencionada o fruit d'una negligència. Així mateix, el jutge de Figueres ha ordenat que s'investigui la mare del nen, que estava separada del pare.

Els pares del menor només el poden veure puntualment al centre on està tutelat, i sempre que estigui acompanyat pel seu tutor. El nen va ser ingressat a l'Hospital de la Vall d'Hebron a conseqüència dels malestars que mostrava, pels quals anteriorment havia sigut atès a l'Hospital de Figueres.

Encara que ara està en situació d'alta mèdica, i viu en un centre de la DGAIA, el nen segueix tractament farmacològic per alguna de les seqüeles que li va produir la presa de la substància levamisol, utilitzada per eliminar les infeccions gastrointestinals en animals. Segons sembla, el fàrmac d'ús veterinari era al domicili del nen, ja que el seu pare és veterinari. Veïns de la granja on vivia el petit han assegurat que es tractava d'una família catalana "del tot normal".    

VETERINARI TITULAT

Notícies relacionades

Traces del medicament van ser trobades al cos del nen durant el seu ingrés a la Vall d'Hebron. El pare, de 46 anys i veí de Llançà, és veterinari titulat, encara que el 2009 va suprimir la seva adscripció al Col·legi de Veterinaris de Girona. El nen va ser conduït a l'hospital a conseqüència del malestar que, de manera creixent, manifestava des de fa temps. En una de les seves visites a l'Hospital de Figueres, es va decidir traslladar-lo al de la Vall d'Hebron, on unes anàlisis li van detectar restes de levamisol.

La DGAIA ha protegit el menor oferint-li tutela, a l'espera que el Jutjat d'Instrucció número 1 de Figueres, que és qui es fa càrrec del cas, acabi la investigació que ha de determinar si hi ha hagut un delicte de lesions per suposat enverinament, o bé s'ha tractat d'un accident d'un altre tipus. La mare del nen intenta demostrar que no ha tingut res a veure amb aquest procés, amb l'objectiu d'aconseguir que se li atorgui la tutela del seu fill, indiquen fonts pròximes a la família. Els dos progenitors, no obstant, seran objecte d'anàlisi psíquica per determinar si pateixen la síndrome de Münchhausen, patologia que consisteix a causar intencionadament i lentament la malaltia d'un familiar, amb l'objectiu de fer-lo dependent de qui li infligeix el mal.