El metge fals de Figueres ja havia exercit sense titulació en dos hospitals valencians

A Castelló va ser arrestat per instal·lar càmeres al lavabo de dones d'un centre sanitari

figueres

figueres

2
Es llegeix en minuts

El fals metge que va ser detingut dijous passat per la Guàrdia Civil a l’Hospital de Figueres per exercir sense titulació va ser arrestat anteriorment en un parell d’ocasions. El 2013 se’l va detenir per tenir un expedient acadèmic fals mentre feia el MIR a l’Hospital de Dénia (Alacant), i dos anys abans havia sigut arrestat quan exercia de metge substitut, també de forma fraudulenta, a l’Hospital General de Castelló per la presumpta instal·lació de càmeres ocultes als lavabos de dones.

Aquest historial delictiu, que va fer que fos inhabilitat per la Conselleria de Sanitat valenciana, no va ser obstacle perquè el fals metge tornés a exercir al centre sanitari de Figueres després de falsificar els documents necessaris perquè el Ministeri d’Educació li expedís un títol de llicenciat en Medicina, amb el qual va aconseguir ser contractat a l’hospital de la capital de l’Alt Empordà fa sis mesos.

Per això, l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’Hospital de Figueres van anunciar ahir que es presentaran com a acusació particular en el cas. Ho va dir el director de la Fundació Salut Empordà, Martí Masferrer, en unes declaracions públiques en què va explicar que el detingut era aparentment un «metge exemplar».

Tant l’ICS com l’hospital han culpat el Ministeri d’Educació de la contractació, al destacar que la responsabilitat recau en qui emet el títol de Medicina, que és el document que permet que es pugui exercir aquesta activitat.

En aquest sentit, Masferrer va explicar que tant l’ICS com l’Hospital de Figueres van sol·licitar el títol, que el presumpte metge va aportar, de manera que es consideren «víctimes d’aquesta situació». El fals metge detingut va treballar durant sis mesos per a l’ICS al punt d’atenció continuada (PAC) de Figueres, situat a l’hospital del mateix municipi, sense que es produís «cap queixa» d’usuaris ni dels professionals de l’equip.

UN MILER DE PACIENTS

Al PAC s’atenen les urgències d’atenció continuada durant les nits i els caps de setmana i es tracten casos de baixa complexitat, com refredats i esquinços. Es calcula que el detingut va tractar un miler de persones durant tot el temps que va estar exercint a la capital empordanesa.

Notícies relacionades

Els responsables de l’hospital van assegurar que es revisaran d’un en un tots els casos que van passar per les seves mans per «seguretat clínica», malgrat que donen per fet que no s’ha arribat a donar cap situació mèdica greu. «Si s’hagués produït alguna situació anòmala, ja ho sabríem», va apuntar Masferrer, que va destacar que a l’hospital no li consta cap denúncia contra el fals metge.

El detingut, de nacionalitat espanyola i de 45 anys, també havia exercit com a docent a la facultat de Fisioteràpia de València. Se li imputen els delictes d’intrusisme professional, falsificació de documents, i contra la salut pública