Entitats, partits i empresaris impulsen una campanya contra la Festa al Cel de Mataró

Critiquen que es destinin recursos que es podrien utilitzar per millorar la cohesió social

La Patrulla Àguila realitza algunes acrobàcies durant la demostració aèria de la Festa al Cel, aquest diumenge. / JORDI BATALLER (ANC)

La Patrulla Àguila realitza algunes acrobàcies durant la demostració aèria de la Festa al Cel, aquest diumenge.
Diverses persones contemplen l’Airbus 320 de Vueling, aquest diumenge a la Festa del Cel, a Mataró.

/

1
Es llegeix en minuts

Diverses entitats, organitzacions polítiques i negocis de Mataró s'han reunit sota el lema 'Festa al Cel?' No, gràcies' i han impulsat el manifest 'A Mataró no necessitem la Festa al Cel' per expressar el seu rebuig a aquest esdeveniment. L'objectiu, ha explicat ACN, és sumar adhesions per aconseguir "que l'Ajuntament de Mataró deixi de gastar cada any més de 500.000 euros en una festa que no té cap justificació".

Els firmants qüestionen aquesta despesa i es pregunten què es podria fer si es comptés amb aquests diners. A més, comparen la inversió amb les "escasses i fins i tot nul·les aportacions" que el consistori fa a entitats o en cohesió social. Més enllà de l'aspecte econòmic, critiquen els fums i sorolls que provoca l'esdeveniment i consideren "contradictori" fer polítiques a favor del medi ambient i acollir una festa que "porta la contaminació al litoral".

Els firmants del manifest asseguren que volen que a Mataró hi passin coses atractives però afegeixen que el món dels avions i l'aeronàutica "mai han estat arrelats" a la ciutat, i per això reivindiquen que les festes que s'impulsin tinguin relació amb la tradició i la ciutat. Insistint en l'aspecte econòmic, asseguren que la festa no solucionarà els problemes econòmics de la ciutat sinó que "agreujarà" les condicions de treball dels llocs que es generen "convertint la precarietat i els sous de misèria en la norma"

AVIONS MILITARS

També critiquen la presència de militars i d'avions de guerra, "àmpliament rebutjada per bona part de la ciutadania", i consideren que contradiu els valors de la cultura de la pau i d'una ciutat pretesament educadora. "Davant la vergonya de la qüestió dels refugiats a Europa i quan aquestes persones fugen de la guerra, no estem d'acord que les nostres platges serveixin d'exhibició per a avions militars", afirmen.

Per tot això, demanen a tota la gent que és crítica amb la Festa al Cel que ho diguin públicament per reclamar tots junts a l'Ajuntament de Mataró que es repensi acollir aquest esdeveniment. També emplacen a iniciar un debat ciutadà per repensar els espais i els esdeveniments que han de servir per projectar Mataró.

Notícies relacionades

Entre els firmants hi ha ERC, CUP, ICV, la Coordinadora obres o Sindical, el Col·lectiu Ronda, la Federació d'Associacions Veïnals de Mataró (FAVM), Joves Mataroní, la Plataforma d'Afectats per la Crisi, SOM Energia Maresme, Som Mobilitat Mataró, Unió de Pagesos Mataró, Volemataró i altres entitats i negocis fins a arribar a gairebé una quarantena d'adhesions.