El Govern garanteix que seguirà aplicant totes les mesures contra la pobresa energètica

La Taula del Tercer Sector creu que la sentència del TC fa perdre una "cobertura legal" en la qual els més vulnerables podien acollir-se

Protesta contra la pobresa energètica a Barcelona, el març passat.

Protesta contra la pobresa energètica a Barcelona, el març passat. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El Govern ha garantit que la lluita contra la pobresa energètica i la defensa de les persones més vulnerables seguirà endavant malgrat que el Tribunal Constitucional hagi anul·lat el decret aprovat el 2013 per fer front a aquests problemes. La portaveu de l'Executiu català, la consellera Neus Munté, ha recordat que hi ha una altra normativa catalana una altra normativa catalana(la llei 24/2015 del passat mes de juliol) que permet seguir aplicant totes les mesures que s'estan portant a terme en aquest àmbit.

Munté ha assegurat que la Generalitat  seguirà combatent la pobresa energètica i atenent les famílies més vulnerables "digui el que digui el Constitucional" i malgrat l'onada de recentralització que està portant a terme el Govern, "sense preocupar-se de les família que pateixen la pobresa energètica i donant una nova mostra d'altíssima insensibilitat social”.

LES MULTES DE COLAU

Respecte al fet que les companyies subministradores s'escudin en la falta d'un reglament a l'hora de posar en pràctica les mesures que preveu la llei (entre elles que siguin les empreses les encarregades de comprovar la situació de vulnerabilitat de les famílies abans de procedir a un tall de subministrament), Munté ha sigut contundent i ha assegurat que només cal l'aplicació del Codi de Consum per poder multar les companyies que incompleixin la llei, tal com ha amenaçat recentment l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Hores abans, la Taula del Tercer Sector ha assegurat que l'anul·lació del decret de pobresa energètica per part del Tribunal Constitucional  decret de pobresa energèticadesprés d'un recurs del Govern central "no és un problema de competències, sinó de defensa d'interessos" de les companyies subministradores.

El president de la Taula, Oriol Illa, ha assegurat que si fos un conflicte de competències, el Govern central hauria legislat en aquesta matèria i no ho ha fet, i s'ha preguntat: "¿Com pot ser inconstitucional protegir els més vulnerables?".

COBERTURA LEGAL

El TC ha estimat parcialment el recurs del Govern central contra el decret de juliol del 2010 que va aprovar el Codi de Consum de Catalunya perquè, entre altres raons, impedeix que les companyies subministradores tallin per impagament de les factures l'electricitat i el gas a les persones en situació de vulnerabilitat econòmica, cosa que envaeix la competència estatal en matèria de règim energètic.

Notícies relacionades

Oriol Illa ha assegurat que la decisió del TC fa perdre una "cobertura legal" en la qual els més vulnerables podien acollir-se, però ha assenyalat que gràcies al treball de les entitats catalanes no es permetran els talls.

Respecte al fons de la pobresa energètica, Illa ha sigut molt crític amb la poca implicació de les subministradores, i ha lamentat que la Taula de la Pobresa energètica, en la qual estan entitats, administracions i companyies, no s'hagi reunit des del desembre del 2014.