L'oposició s'alia per aturar la implantació de més mesures de la LOMCE

El Congrés debat una proposta del PSOE que paralitzaria el desenvolupament de la 'llei Wert'

El PP podria quedar-se de nou sol, però aquesta vegada en minoria, en la defensa de la polèmica norma

icoy25236546 barcelona  barcelones  27 02 2014   sociedad  mani160404175906

icoy25236546 barcelona barcelones 27 02 2014 sociedad mani160404175906

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Detenir la implantació de la polèmica llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE) s’ha convertit en una prioritat per a l’oposició, fins al punt que pot ser la primera reforma legal iniciada pel nou Congrés dels Diputats. El ple vota avui l’admissió a tràmit d’una proposició de llei del grup socialista que preveu la paralització del calendari d’aplicació de la norma mentre se’n redacta una de nova basada en un gran «acord polític i social».

    Si el PP es va quedar sol quan es va aprovar la 'llei Wert', rebutjada per la majoria dels partits i de la comunitat educativa, és molt probable que ara també es quedi aïllat en el seu rebuig a la proposta del PSOE. Rafael Simancas, el diputat socialista que defensarà la proposició en el ple, es va mostrar ahir «confiat que tots la recolzaran». La diferència és que en l’anterior legislatura el PP disposava de majoria absoluta i ara només compta amb 122 diputats d’un total de 350.

    Podem i altres grups de l’esquerra, com ERC, voldrien anar encara més lluny i derogar la LOMCE completament, però ja han comunicat al PSOE que recolzaran la proposició per presentar-hi esmenes durant la posterior tramitació. En el text presentat pels socialistes es fa referència expressa que els aspectes que ja s’han implantat de la reforma Wert no es tocaran fins que es creï una nova llei.

    El suport del partit de Ciutadans es donava pràcticament per descomptat, donat que la proposta reflecteix gairebé textualment el pacte de govern firmat amb el PSOE, però ahir a la nit va anunciar que s’abstindrà, encara que això no n’impedirà l’aprovació. 

    Encara que la proposta sigui admesa, la paralització no serà immediata. Haurà de superar tota la tramitació parlamentària en la comissió d’Educació, passar novament pel ple, i ser votada al Senat. En aquesta cambra el PP disposa de majoria absoluta i podria esmenar-la al seu gust, però en el moment de la seva ratificació final el Congrés restituiria el text inicial. Simancas creu que podria estar a punt abans de l’estiu. Així s’aconseguiria «frenar els aspectes més negatius de la reforma», com les revàlides d’ESO i de batxillerat, «que els rectors universitaris ja han demanat que s’ajorni», i els nous itineraris de quart de secundària.

    El diputat socialista admet que no arribaria a temps per impedir l’anomenada revàlida de sisè de primària, sense valor acadèmic, prevista per al mes de maig vinent, però està convençut que des del nou Govern se’n podrien «esmorteir les conseqüències més negatives», per exemple, la publicació dels rànquings de centres educatius a partir dels resultats, prevista a la LOMCE.

PENDENT DE LA INVESTIDURA

Tot està condicionat, no obstant, que s’arribi a un acord per a la investidura. Si no és així, la proposta es quedarà en no res, decaurà, al donar-se per finalitzada la legislatura el 2 de maig vinent, d’aquí quatre setmanes. En aquest cas, per Simancas, la iniciativa haurà servit, com a mínim, per «manifestar quina és la intenció» de la majoria dels grups, de la qual «hauria de prendre nota el Govern en funcions», i abstenir-se d’impulsar el desenvolupament de la llei.

Notícies relacionades

    En el preàmbul de la proposició, els socialistes recorden que «el ministre d’Educació, en la reunió de la Conferència Sectorial d’Educació celebrada el 13 d’agost passat, va rebutjar la proposta de 12 comunitats autònomes que demanaven una moratòria per evitar les conseqüències d’una implantació absolutament precipitada de la llei». Nou d’aquestes comunitats, les socialistes més Catalunya i Navarra, han recorregut contra la revàlida de sisè de primària.

DEFENSA NUMANTINA

La resposta del Govern del PP al setge a la LOMCE va arribar ahir per boca del ministre d’Educació. Íñigo Méndez de Vigo va qualificar d’«incorrecta» la proposta que es debatrà al Congrés i va garantir que «el calendari d’implantació» de la llei s’aplicarà. «El respecte a la llei és una característica de l’Estat de dret i estic completament convençut que totes [les comunitats] la compliran. Vull llançar aquest missatge de tranquil·litat tant a docents icom a famílies: la llei es complirà», va advertir el ministre.