ACCIDENT NUCLEAR

Greenpeace denuncia mutacions en flora i fauna 5 anys després de l'accident de Fukushima

Investigadors científics han constatat "altes concentracions de radiació en fulles noves de cedres i en el pol·len"

Un granger alimenta una vaca a la zona pròxima a Fukushima.

Un granger alimenta una vaca a la zona pròxima a Fukushima. / REUTERS

1
Es llegeix en minuts

El grup ecologista Greenpeace ha denunciat aquest divendres, pocs dies abans del cinquè aniversari del terratrèmol i tsunami que van provocar l'accident nuclear de Fukushima, que un lustre després s'han detectat mutacions en plantes i animals de la zona.

En un comunicat publicat a través de la seva pàgina web, l'organització ha evidenciat l'impacte mediambiental a la zona, on investigadors científics han constatat "altes concentracions de radiació en fulles noves de cedres i en el pol·len", a més de "mutacions de creixement en arbres com l'avet".

La fauna també es veu afectada a la zona, on han descobert "mutacions hereditàries" en les papallones blaves de l'espècie 'Pseudozizeeria maha', comunes al país nipó, danys a l'ADN de cucs i una reducció de la fertilitat de l'oreneta comuna.

Els ecologistes exposen que s'han reduït significativament el nombre d'exemplars de 57 espècies d'aus, que mostren alts nivells de radiació, i que han observat contaminació per cesi en peixos d'aigua dolça destinats a la comercialització, així com contaminació radiològica dels estuaris costaners.

L'informe de Greenpeace es basa en investigacions científiques independents i les realitzades en els últims cinc anys pels mateixos especialistes de l'organització, amb el qual denuncien els "supòsits profundament viciats" de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) i el Govern nipó.

Greenpeace, que considera que "els impactes mediambientals de Fukushima duraran dècades", carrega contra l'Administració japonesa, que té per objectiu aixecar la majoria de les ordres d'evacuació de les localitats pròximes el març del 2017, i l'insta a "posar els seus ciutadans en primer lloc".

"AMENAÇA ECOLÒGICA"

"El programa massiu de descontaminació del govern gairebé no tindrà impacte en la reducció de l'amenaça ecològica, tenint en compte l'enorme quantitat de radiació generada pel desastre de Fukushima", on 9 milions de metres cúbics de residus nuclears es troben dispersos en almenys 113.000 localitzacions de la prefectura, segons dades l'organisme.

Notícies relacionades

L'11 de març del 2011 un terratrèmol de 9 graus en l'escala oberta de Richter va provocar un tsunami a la costa nord-oriental del país que va perjudicar els sistemes de refrigeració dels reactors de la central de Fukushima Daiichi i que va causar la fusió parcial de diversos nuclis.

La radiació es va estendre àmpliament i va provocar l'evacuació d'unes 160.000 persones de la zona, a més d'afectar greument l'agricultura, la ramaderia i la pesca local, en el que va suposar el pitjor accident des del de Txernóbil (Ucraïna) el 1986.