La CE celebra el final d'Ebola a l'Àfrica occidental, però preveu crisis futures

L'organisme anuncia que seguirà amb ajudes per reforçar els sistemes de salut dels països afectats.

2
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea (CE) va celebrar aquest dijous que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) hagi declarat novament a Libèria lliure d'Ebola, cosa que suposa el final de les transmissions de l'epidèmia a l'Àfrica occidental, però va anunciar que mantindrà l'ajuda per reforçar els sistemes de salut dels països afectats.

El coordinador europeu de la crisi de l'Ebola i comissari d'Ajuda Humanitària i Gestió de Crisi, Christos Stylianides, va declarar en un comunicat que "és més important que mai" ajudar els tres països afectats -Libèria, Sierra Leone i Guinea-Conakry - perquè "reconstrueixin i reforcin els seus sistemes sanitaris".

En concret, el comissari va destacar la importància de col·laborar amb aquests països en la inversió en "alertes efectives i flexibles i en mecanismes de resposta", uns requeriments "essencials" per prevenir que qualsevol brot futur es propagui.

"Malgrat la declaració de l'OMS, no hi ha lloc per a la complaença", va puntualitzar el responsable comunitari, que va subratllar que el risc de reinfecció "és molt més alt del que ens pensàvem", en referència als nous brots a Libèria des del maig del 2015.

EL COMPROMÍS CONTINUA

EL COMPROMÍS CONTINUATambé va afegir que el compromís de la UE per ajudar els països afectats "es manté ferm" i que compliran amb Libèria, Guinea-Conakry i Sierra Leone "durant el temps que calgui".

Stylianides va manifestar que el final de l'Ebola, cosa que fa un any "hauria semblat impensable", és la conseqüència de l'esforç de "treballadors sanitaris, ciutadans i governs dels tres països afectats, combinats amb una resposta internacional sense precedents".

No obstant, va recordar que hi ha "lliçons per aprendre" d'aquest brot i que el sistema sanitari internacional ha d'arreglar les fallades "evidents" en la insuficiència a la resposta a la malaltia en els primers mesos de 2014.

En aquesta línia es va manifestar el president de l'organització no governamental ONE -activa en la lluita contra l'epidèmia-, Michael Elliott, que en un comunicat va destacar l'"heroisme" dels treballadors i voluntaris.

Al mateix temps, va emfatitzar que la resposta inicial al brot va ser "lamentable", a l'estar descoordinada, sense lideratge i subjecta a l'atzar, va dir.

UN EQUIP EUROPEU

Notícies relacionades

UN EQUIP EUROPEUStylianides va garantir que la UE està posant en marxa la creació d'un Cos Mèdic Europeu, mitjançant el qual equips mèdics dels Estats membres "puguin desplegar-se ràpidament per fer front a futures situacions d'emergència sanitària". "Hi haurà crisis futures com aquestes, i hem d'estar preparats", va vaticinar el responsable comunitari.

Per la seva part, el responsable d'ONE va opinar que és "crucial" que s'aprenguin lliçons de la crisi de l'Ebola i es reforcin els sistemes sanitaris "de tots els països en vies de desenvolupament".