SETENA EDICIÓ D'UNA INICIATIVA SOLIDÀRIA

Catalunya es bolca en un Gran Recapte amb tints de rècord

Els voluntaris encarregats de la recollida d'aliments auguren un nou èxit de la iniciativa

"Hi ha qui dóna un carro sencer i altres, un paquet d'arròs. No importa, tot suma", opina una voluntària

Voluntaris recullen aliments al supermercat Mercadona de Copa d’Or a Lleida. / RICARD CUGAT / ACN

2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Els comerços catalans han viscut aquest dissabte un acusat contrast. Mentre uns clients embogien amb l'allau de promocions del Black Fridaypromocions Black Friday, uns altres s'afanyaven a proveir el Banc dels Aliments. Des de fa set anys, aquesta entitat sense ànim de lucre planta les seves enormes caixes de cartró a l'entrada de centenars de mercats municipals i supermercats per al Gran Recapte. Durant dos dies, 25.000 voluntaris repartits en torns s'han disposat en 2.500 punts de recollida. A falta de les dades definitives, l'èxit de la iniciativa en aquests llocs presagiava nou rècord, en què es poden haver assolit les desitjades 5.000 tones.

"Mira, s'acaben d'emportar la 'banyera' número nou", celebrava una nena de vuit anys en un Caprabo de l'Eixample barceloní. Com a 'banyeres' es coneixen popularment els grans contenidors que els voluntaris omplen. Llet, oli i llegums sense coure al fons; galetes i pasta a la superfície. Aquest supermercat, que l'any passat va aconseguir 11 banyeres, ha comptat amb l'entregada col·laboració de molts xavals i les seves famílies, tots de l'escola IPSI.

DOBLEMENT POSITIU PER ALS MENORS

Fa unes setmanes es va fer una crida a la comunitat educativa perquè hi participessin com a voluntaris. "Venim des de fa tres o quatre anys", recorda Mireia Marsà, amb el peto verd que la identifica com a coordinadora. Amb les caixes registradores a un metre escàs del contenidor del Gran Recapte, la col·laboració dels veïns ha sigut massiva. "Crec que és molt positiu involucrar-hi els menors perquè no sols descobreixen que hi ha gent que ho passa malament i necessita ajuda sinó també quin tipus d'aliments són els bàsics o que s'han de fixar que no caduquin", comenta la voluntària.

Al seu voltant pul·lulen els seus dos fills però també una vintena de persones més: uns entreguen una bossa de plàstic als clients que entren per convidar-los a participar; altres expliquen a qui no ho sap (pocs) en què consisteix la campanya; els de més enllà distribueixen els productes perquè hi càpiguen els màxims possible.

MALDECAPS DELS PARTICIPANTS 

L'activitat era menor unes hores més tard al supermercat Keisy de Borrell. "Al matí no hem parat, ara s'ha frenat però estic segura que superarem les tones del 2014", es mostra convençuda María Ángeles Plaza. Aquesta veïna de Nou Barris coneix bé els ulls de la solidaritat. El primer divendres i dissabte de cada mes va a la porta d'aquest mateix establiment per recollir aliments per a Càritas.

Notícies relacionades

supermercat Keisy María Ángeles PlazaNou Barrissolidaritat"Em vaig quedar sense feina després de 37 anys a la mateixa empresa. Diuen que sóc vella, no trobo res i he hagut d'omplir 1.000 papers perquè em donin els 400 euros", es lamenta. No obstant, ajudar el proïsme li ha servit per sentir-se útil. Aquest dissabte s'ha passat 12 hores de voluntària.

A prop d'allà, al Mercadona del mercat del Ninot, Anna Ribas somriu i dóna les gràcies a qui s'hi acosta. "Hi ha gent que ve amb un carro sencer i altres, només amb un paquet d'arròs. No importa, tot suma", opina al costat del coordinador del grup, Jordi Torrents, amb experiència en l'associació Voluntaris 2000. "El fet de tenir més recursos no fa que ajudis més", comenta.