Gent corrent

Ricard Espelt: «La sensibilitat crea consciència i compromís»

Artista i investigador de les relacions humanes al voltant de cooperatives agroalimentàries. I autor d''Espais sensibles'.

«La sensibilitat crea consciència i compromís»_MEDIA_1

«La sensibilitat crea consciència i compromís»_MEDIA_1 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), que faciliten models de comercialització agroalimentària en xarxa, són el punt de partida de la tesi del Master de la Societat de la Informació i el Coneixement que Ricard Espelt (Manresa, 1973) cursa a la UOC. Però aquest veí de Copons (Anoia), llicenciat en Belles Arts, ha acabat centrant el seu estudi en el tipus de relacions que estableixen membres de cooperatives, amb productors i productes, i entre ells. En la seva recerca, ha localitzat també Espais sensibles, llocs on la sensibilitat convida a qüestionar-se per què consumim el que consumim.

-¿Cal que ens ho qüestionem?

-És imprescindible. Tant el que consumim, com els valors que hi ha al darrere dels nostres hàbits de consum. Una aproximació sensible a això permet afavorir un desenvolupament social i econòmic més just i solidari i ser sobirans de la nostra alimentació. El poder polític que hi ha en cada petit hàbit de consum és immens.

-¿Com defineix la sensibilitat?

-Sensibilitat és una manera de crear més proximitat amb la gent. El pas de la inconsciència a la responsabilitat és la sensibilitat. És la sensibilitat qui crea consciència i compromís i, alhora, ens interpel·la com a agents molt importants en la justícia social.

-¿Conèixer l'origen dels productes que consumim, doncs, ens responsabilitza?

-Ens hauria de transformar en responsables, sí, el fet de conèixer l'origen i les condicions socials de la seva producció.

-¿Què són els seus Espais sensibles?

-Són cafeteries, restaurants, botigues, no necessàriament cooperatives, però sí que tenen en comú amb aquestes valors com el desenvolupament econòmic i social local, la presa de decisions, la governança participativa, la relació i responsabilitat amb l'entorn i la sostenibilitat, però també l'afectivitat i la igualtat de gènere.

-I aquests espais els presenta amb una aquarel·la on line, per tant, les noves tecnologies no estan renyides amb l'art.

—Al contrari, Espais sensibles vehicula la meva sensibilitat artística. La tecnologia m'interessa perquè formula noves plataformes de vinculació i participació.

-¿Per què ho fa en aquarel·la?

-Perquè més que definir, crea una atmosfera. M'interessa que el resultat gràfic sigui estimulant i que entri pel cor, que darrere d'aquesta imatge ja es percebin els valors en aquest espai i que despertin l'interès de gent sensible. L'aproximació sensible pot arribar en un document, un dibuix, una cançó o una conversa.

-¿Quines atmosferes i relacions es creen en les cooperatives que estudia?

-N'hi ha de tota mena, gairebé totes són autogestionades. Algunes fins i tot ajuden a comprar maquinària als productors o a arrencar les patates al camp.

-¿Quin és el perfil del cooperativista?

-Molts s'hi acosten per un concepte holístic, altres per la seva sensibilització amb el consum energètic, la banca ètica o amb el producte, i tots aporten valors, que pesen més que l'interès comercial.

-¿Hi ha moltes cooperatives a Barcelona?

-N'hi ha unes 60, que impliquen entre 25 i 45 unitats familiars cada una. El 1935, a Catalunya hi havia unes 10.000 famílies que vivien del cooperativisme, promovent la participació i la justícia social. Acabada la guerra civil es van dissolent gradualment i el 1993 ressorgeixen, es recupera el debat sobre el bé comú.

Notícies relacionades

-¿Quan es podrà llegir la seva tesi?

-No sé quan l'acabaré, però el seu contingut ja es pot llegir perquè el vaig deixant en obert a www.ict4rd.net, juntament amb els Espais sensibles que vaig trobant.

Temes:

Gent corrent